FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen-obilježje za 13 poginulih u akciji "Una"

HRVATSKA DUBICA, 7. listopada 2004. (Hina) - U znak trajnog spomena na13 pripadnika 1. bojne 2. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji su18. rujna 1995. poginuli u akciji "Una", danas je u Hrvatskoj Dubiciuz prigodni program otkriveno spomen-obilježje.
HRVATSKA DUBICA, 7. listopada 2004. (Hina) - U znak trajnog spomena na 13 pripadnika 1. bojne 2. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji su 18. rujna 1995. poginuli u akciji "Una", danas je u Hrvatskoj Dubici uz prigodni program otkriveno spomen-obilježje.

U nazočnosti obitelji poginulih i ratnih suboraca, izaslanstava ministarstava, Sisačko-moslavačke županije, općine Hrvatska Dubica i udruga iz Domovinskog rata, otkrili su ga Matija i Josip Kunkić, sinovi jednog od poginulih pripadnika te brigade.

O veličini žrtve 13 pripadnika 2. gardijske brigade u obrani domovine, govorio je zapovjednik 1. korpusa kopnene vojske brigadni general Josip Stojković. Podsjetio je da je borba hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost trajala generacijama i da su na tom putu pale mnoge žrtve. Istaknuo je da je sadašnja generacija uspjela ostvariti taj višestoljetni san o slobodnoj, suverenoj i neovisnoj Hrvatskoj, te da su u toj borbi pale žrtve kojima njihovi suborci i hrvatski narod odaju počast i izražavaju zahvalnost.

"Zbog tog gubitka teško je njihovim obiteljima, ali je teško i nama, njihovim suborcima", rekao je Stojković. Napomenuo je da je snaga Hrvatske vojske u vrijeme njezina stvaranja, u Domovinskom ratu, i sada, bila i jest u ljubavi prema domovini, narodu i obitelji, te da te vrijednost i dalje treba njegovati".

Na otkrivanju spomen-obilježja govorili su izaslanik ministra obrane Mile Krišto, zapovjednik 2. gardijske brigade brigadir Branko Predragović, izaslanik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Darko Beštak, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Šantek i načelnik općine Hrvatska Dubica Matija Mikulić.

Spomen-obilježje 13-orici poginulih pripadnika 1. bojne 2. gardijske brigade podignuto je na inicijativu HVIDR-e Sesveta, uz financijsku potporu Poglavarstva Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke županije i općine Hrvatska Dubica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙