FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VERHEUGEN: PREGOVORI S HRVATSKOM POČETKOM 2005. GODINE

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Savjetovat ću Luksemburgu,sljedećoj zemlji koja će predsjedavati Europskom unijom, da se doveljače ili ožujka sljedeće godine pripremi za početak pregovora sHrvatskom, izjavio je u srijedu u Zagrebu europski povjerenik zaproširenje Guenter Verheugen, nakon što je sudjelovao na posebnojsjednici hrvatske Vlade.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Savjetovat ću Luksemburgu, sljedećoj zemlji koja će predsjedavati Europskom unijom, da se do veljače ili ožujka sljedeće godine pripremi za početak pregovora s Hrvatskom, izjavio je u srijedu u Zagrebu europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen, nakon što je sudjelovao na posebnoj sjednici hrvatske Vlade.

"Europska komisija počet će pregovore s Hrvatskom nakon odluke Europskog vijeća u prosincu", rekao je Verheugen. "A ako kažemo početak 2005., to znači početak, a ne kraj godine", naglasio europski povjerenik.

Članovima Vlade je ponovio da za Hrvatsku neće biti nikakvih novih kriterija. "Napredovanje će se odvijati prema zaslugama. Nijedna zemlja neće čekati neku drugu", rekao je Verheugen, koji je konferenciju za novinare održao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Hrvatski je premijer navedenu Verheugenovu izjavu ocijenio najvažnijom danas. "Mi smo sami kovači svoje sreće", rekao je Sanader. Koliko brzo budemo ispunjavali postavljene uvjete, tako ćemo brzo napredovati, dodao je.

Hrvatski premijer novinarima je rekao da je Verheugena obavijestio da je ova Vlada spremna završiti pregovore o pristupanju EU do sredine 2007. godine. "Vlada ne želi spekulirati o datumu ulaska u EU, ali danas smo čuli da je to vrlo realno i ostvarivo", istaknuo je Sanader.

Hrvatski premijer je izrazio nadu da će hrvatska javnost znati ocijeniti da su prednosti ulaska u EU veći od nedostataka.

"Hrvatska želi ispuniti sve kriterije i inzistirat će na tome", rekao je Sanader, govoreći o tri politička kriterija navedena u predpristupnoj strategiji objavljenoj 6. listopada - suradnji s Haaškim sudom, povratku izbjeglih i prognanih, te regionalnoj suradnji.

Verheugen je na kraju istaknuo da je "više nego ikada uvjeren da će sljedeći sastav Europske komisije biti u stanju zaključiti pregovore s Hrvatskom i dati ocjenu da je spremna za članstvo u Uniji".

Na pitanje novinara smatra li da će izvješće glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte, koja inzistira na uhićenju generala Ante Gotovine u studenome, odgoditi početak pregovora s Hrvatskom, Verheugen je odgovorio da je od Vlade dobio uvjerenje da će učiniti sve kako bi riješila taj problem. "Uopće ne sumnjam da će ova vlada ispuniti sve uvjete", rekao je Verheugen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙