FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U BEOGRADU POČEO 2. DUNAVSKI SUMMIT

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Razvoj Dunava u glavu europskuprometnicu tema je 2. dunavskog summita koji je u srijedu počeo uBeogradu, javlja austrijska agencija APA.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Razvoj Dunava u glavu europsku prometnicu tema je 2. dunavskog summita koji je u srijedu počeo u Beogradu, javlja austrijska agencija APA.

Oko 300 stručnjaka iz 15 država razmijenit će na trodnevnom sastanku u glavnom gradu Srbije mišljenja o mogućnostima oživljavanja robnog prometa na Dunavu, koji se zbog ratova na Balkanu smanjio na četvrtinu prijeratne razine, najavljuje agencija.

Još 1987. g. robni je prijevoz na ukupnoj duljini Dunava iznosio 91,7 milijuna tona da bi po nekim procjenama nakon rata na Balkanu u razdoblju do 1994. spao na samo 20 milijuna tona, ističe APA.

Polagani oporavak započeo tek 2000. g., ali 34,8 milijuna tona prevezene robe u 2002. g. još uvijek daleko zaostaje za prijeratnim razdobljem, a slično vrijedi i za putnički promet, dodaje austrijska agencija.

U pozdravnom govoru na početku 2. dunavskog summita koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek naglasio je da je kucnuo trenutak za provedbu konkretnih projekata koji će potaknuti intezivnije korištenje Dunava, prenosi APA.

Srpski ministar za kapitalna ulaganja Velja Ilić podsjetio je u govoru na početku summita na cilj Europske unije da do 2005. g. premjesti 20 do 25 posto ukupnog robnog prometa sa cesta na rijeke, navodi agencija.

U razgovoru za APA-u ministar Ilić najavio je i da će do proljeća sljedeće godine biti uklonjena i najveća prepreka prometu na Dunavu, pontonski most kod Novog Sada, dodajući da će to biti učinjeno čim bude obnovljen takozvani Žežljev most, uništen tijekom NATO-vih zračnih napada na Jugoslaviju u proljeće 1999. g.

Zamjenik ukrajinskog ministra prometa Viktor Lungišev također se požalio na slabu transportnu iskorištenost Dunava koja u prosjeku iznosi 15 a u jugoistočnoj Europi čak samo 10 posto, što je uistinu malo u usporedbi s, primjerice, 80-postotnom prometnom iskorištenošću Rajne, prenosi APA.

Ogromne mogućnosti za pojačanu iskorištenost rječnog prometa otvorit će se po Lungiševu 2016. g. kada Rusija namjerava otvoriti svoje vodene puteve i za inozemne brodove - za početak samo na potezu od St. Petersberga do Volgograda, prenosi austrijska agencija.

Rat je ozbiljno narušio i robni promet na Savi, ustvrdio je bosanski ministar transporta i komunikacija Branko Dokić, podsjećajući da su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija i Crna Gora potpisale sporazum o prometu Savom, koji tek treba proći proceduru ratifikacije u parlamentima tri zemlje, navodi agencija.

Da bi se robni promet na Savi vratio na razinu iz 1991. g., nužna su ulaganja u vrijednosti 3,4 milijuna eura a dodatnih sedam milijuna eura potrebno je za popravak i izgradnju luka Brčko i Šamac, prenosi APA Dokićeve riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙