FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UMJETNICI IZ HRVATSKE IZLAŽU U CAMERA AUSTRIA U GRAZU

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - U prostorijama Camera Austria usastavu izložbenog prostora Kunsthaus u Grazu postavljena je izložbana temu migracije "Ostati ili otići", u okviru koje izlažu i umjetniciiz Hrvatske Ana Husman i Mladen Stilinović, bilježi bečki DerStandard.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - U prostorijama Camera Austria u sastavu izložbenog prostora Kunsthaus u Grazu postavljena je izložba na temu migracije "Ostati ili otići", u okviru koje izlažu i umjetnici iz Hrvatske Ana Husman i Mladen Stilinović, bilježi bečki Der Standard.

Riječ je o izuzetno konciznoj izložbi koja ne razmatra migraciju isključivo kao fenomen bijega, prouzročenog političkom krizom ili gospodarskom nuždom, već je promišlja i kao konstantu u okviru pitanja identiteta, kao oblik trajnog mjerenja i sondiranja kulturnog teritorija, tumači bečki list.

Uz Anu Husman i Mladena Stilinovića iz Hrvatske, u Camera Austria izlažu i Oliver Musovik iz Makedonije, Dan Panaitescu iz Rumunjske, Randa Shaath iz Egipta i Efrat Shily iz Izraela, napominje Der Standard, ističući da njihova djela skiciraju "mogućnosti i nacrte društvenog suživota, koncepte pripadnosti, iskustva gubitka korijena i ugroženosti".

"Izložba impresionira dokumentarnim karakterom, ne zauzima stranačko-politički stav, primjerice za ili protiv Izraela odnosno Palestine - ona samo konstatira. Politički stav zauzima se na temelju postojećeg stanja, obilježenog sukobom", naglašava bečki list.

"Ostati ili otići" dokumentira pukotine u kulturnoj i zemljopisnoj pripadnosti pojedinaca, koje su posljedica kolonijalnih borbi za vlast baš kao i "internacionalizacija ljudi i kultura", podjednako prisutna i u postsocijalizmu i u kasnom kapitalizmu, dodaje Der Standard.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙