FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKA: PRIPREMA ZA 150. OBLJETNICU ROĐENJA RIMBAUDA

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina/AFP) - Francuska se priprema zaproslavu 150. obljetnice rođenja jednog od svojih najvećih pjesnika,Arthura Rimbauda, pa će se tako u njegovu rodnom graduCharleville-Mezieresu (na istoku Francuske) otvoriti spomen-kuću podnazivom "Maison des ailleurs".
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina/AFP) - Francuska se priprema za proslavu 150. obljetnice rođenja jednog od svojih najvećih pjesnika, Arthura Rimbauda, pa će se tako u njegovu rodnom gradu Charleville-Mezieresu (na istoku Francuske) otvoriti spomen-kuću pod nazivom "Maison des ailleurs".

Dana 20. listopada kuća će se otvoriti za javnost, u sklopu niza manifestacija koje će se organizirati diljem zemlje.

"Maison des ailleurs" ne želi biti klasičan muzej, već će povesti posjetitelja u središte pjesnikovih snova: u svakoj od devet prostorija pokušat će se dočarati ozračje s putovanja koje je pjesnik ostvario ili je tek maštao o njima.

Rimbaud je svoje djelo napisao od 16 do 20 godine života, nakon čega je život provodio u putovanjima i pustolovinama, od Engleske i Belgije, do Indonezije, Njemačke, Danske, Egipta, Cipra i Etiopije, gdje se počeo baviti trgovinom oružjem. Umro je u 37 godini od raka.

U spomen-kući su na prozorima u svakoj sobi postavljene velike ploče obojenog stakla koje dočaravaju ozračje pojedinog mjesta. Na stropu je serigrafija s planom posjećenog grada, a na zidovima zvučnici iz kojih dopiru buka, glazba i odlomci pjesama - čuje se glas Verlainea i gospođe Rimbaud.

Povrh toga u cijeloj će se zemlji organizirati izložbe, konferencije i izvoditi kazališni komadi. Za ovu se prigodu priprema ili je već objavljeno dvadesetak pjesnikovih djela, među kojima nakladnik Textuel objavljuje zanimljiv Album Rimbaud i integralne rukopise.

Dana 20. listopada otvara se i internetska stranica posvećena "čovjeku s poplatima od vjetra" (www.rimbaud-arthur.fr).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙