FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRICA PRAVOSUĐA PRIMILA PREDSTAVNIKE BIVŠIH RADNIKA BOROVA

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt primila je danas predstavnike bivših radnika tvornice Borovo,većinom srpske nacionalnosti koji traže da im se priznaju prava izradnog odnosa, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt primila je danas predstavnike bivših radnika tvornice Borovo, većinom srpske nacionalnosti koji traže da im se priznaju prava iz radnog odnosa, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Predstavnici bivših radnika, okupljenih u Udruženju radnika Borova, upoznali su ministricu sa zahtjevima i prijedlozima za rješavanje njihovih problema, odnosno ostvarivanja prava iz radnog odnosa. Sastanak je organiziran na prijedlog Vlade kojoj će ministrica prenijeti sadržaj današnjeg razgovora, kazala je Hini glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Objasnila je da je riječ o radnom sastanku, no o pojedinostima sa sastanka nije željela govoriti.

Udruženje radnika Borova okuplja oko 3700 bivših radnika, većinom srpske nacionalnosti, koji su u vrijeme srpske okupacije Vukovara ostali na okupiranom području i nastavili raditi u Borovu. Budući da se do zadanog roka nisu javili Upravi "Borova" u progonstvu u Zagrebu, početkom prosinca 1991. dobili su otkaze.

Radnici smatraju da su otkazi bili nezakoniti i stoga traže, prije svega pravo na otpremnine i da im se prizna radni staž. Tvrde da je riječ o diskriminaciji radnika Borova na nacionalnoj osnovi, zbog čega ih je nekoliko stotina 21. rujna mirno prosvjedovalo ispred tvornice u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. U prilog tomu ističu da je 1476 bivših radnika, većinom hrvatske nacionalnosti koji su nakon okupacije Vukovara otišli u progonstvo, ostvarilo prava iz radnog odnosa, odnosno priznato im je pravo na otpremnine u iznosu 1500 kuna za svaku godinu radnog staža.

Beogradska "Politika" u današnjem broju piše da višegodišnje odbijanje Hrvatske da riješi problem radnog odnosa nekoliko tisuća radnika Borova, pretežno srpske nacionalnosti, potvrđuje sumnje u postojanje dvostrukog odnosa prema vlastitim građanima, koji su formalno jednaki pred zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙