FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast turističke potrošnje Visa karticama

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Strani turisti koji su ovoga ljeta(lipanj-kolovoz) boraveći u Hrvatskoj koristili Visa karticu potrošilisu 1,35 milijardi kuna (226,2 milijuna američkih dolara) ili 38 postoviše nego u ljetu prošle godine.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Strani turisti koji su ovoga ljeta (lipanj-kolovoz) boraveći u Hrvatskoj koristili Visa karticu potrošili su 1,35 milijardi kuna (226,2 milijuna američkih dolara) ili 38 posto više nego u ljetu prošle godine.

Porast potrošnje tom karticom od 48 posto ostvarili su i hrvatski građani ovoga ljeta u inozemstvu, potrošivši više od 54,6 milijuna kuna (9,1 milijuna dolara).

Te i druge podatke o ovoljetnoj turističoj potrošnji Visa karticama predstavio je danas u Zagrebu predstavnik kartičarske kuće Visa International u Hrvatskoj Jean-Marc Tonti.

Naglasio je da je takvim rezultatima Hrvatska drugu godinu za redom prva po turističkoj potrošnji Visa karticama u regiji srednje i istočne Europe.

Iza Hrvatske su po toj potrošnji primjerice Češka, Poljska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. Tome je, kaže Tonti, pridonijelo i 34-postotno ovogodišnje povećanje prihvatne mreže/prodajnih mjesta za te kartice, kojih je sada u Hrvatskoj više od 51 tisuću.

Prosječna turistička potrošnja tim karticama po prodajnom mjestu ovoga je ljeta u Hrvatskoj iznosila 26,6 tisuća kuna (nešto više od četiri tisuće dolara), a ukupno je ostvareno 1,82 milijuna transakcija ili 30 posto više nego lanjskog ljeta.

Turisti su Visa karticom češće plaćali u hotelima, trgovinama, restoranima, na benzinskim crpkama i slično (POS), nego što su podizali gotovinu na bankomatima. Potrošnja na prodajnim mjestima iznosila je 654,6 milijuna kuna (109,1 milijuna američkih dolara), što je porast od 35 posto.

Strani turisti u Hrvatskoj su ovoga ljeta Visa karticama trošili više nego lani, i to u rasponu od 11 do 129 posto više, a 89 posto ih je došlo iz Europe.

Najviše su potrošili turisti iz Italije, 252,8 milijuna kuna, a slijede ih Francuzi, sa potrošenih 139,8 milijuna kuna. Treći su Nijemci sa 116,4 milijuna kuna, dok su najveći ovoljetni porast od 129 posto ostvarili turisti iz Norveške, potrošivši 74,7 milijuna kuna.

Jedini gosti izvan Europe koji su svojom potrošnjom putem Visa kartica ušli među prvih deset zemalja su Amerikanci, a tijekom ljeta potrošili su 75 milijuna kuna.

Po Visinim podacima Hrvatsku su ovoga ljeta posjetili i turisti s Jamajke, Bruneja, Kolumbije i Kameruna, koji su po prodajnom mjestu ostvarili prosječnu potrošnju od 8 do 1.614 američkih dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙