FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IPI OSUDIO ODLUKU O KAZNI ZATVORA ZA AMERIČKU NOVINARKU

BEČ, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni institut zanovinstvo (IPI) čije je sjedište u Beču, oštro je u utorak osudioodluku američkog suca o izricanju kazne zatvora novinarki JudithMiller koja je odbila otkriti izvor svoje informacije, ocijenivši upriopćenju da bi to moglo predstavljati loš primjer kada je riječ oslobodi tiska.
BEČ, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni institut za novinstvo (IPI) čije je sjedište u Beču, oštro je u utorak osudio odluku američkog suca o izricanju kazne zatvora novinarki Judith Miller koja je odbila otkriti izvor svoje informacije, ocijenivši u priopćenju da bi to moglo predstavljati loš primjer kada je riječ o slobodi tiska.

"Pravo novinara da im bude zajamčena povjerljivost izvora informacija središnji je element novinarske profesije, bez kojega novinari ne bi mogli potaknuti određene osobe da progovore o stvarima od javnog interesa", kaže se u otvorenom pismu IPI-ja poslanom američkom ministru pravosuđa Johnu Ashcroftu.

Novinarka The New York Timesa Judith Miller osuđena je u četvrtak na izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila otkriti ime osobe od koje je dobila informaciju koja se odnosi na Bijelu kuću. Takva odluka novinarima diljem svijeta "onemogućuje profesionalno obavljajnje njihovih poslova", rekao je direktor IPI-ja Johann Fritz.

Sudac Vrhovnog suda u Washingtonu koji je izrekao presudu Millerovoj, pozvao se na prvi amandman američkog ustava o slobodi izražavanja koji, prema njegovu tumačenju, ne daje novinarima imunitet kada je riječ o njihovim povjerljivim izvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙