FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA UTORAK, 12. LISTOPADA

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 12. listopada.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 12. listopada.

BRUXELLES - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović borave u Bruxellesu gdje će se sastati s povjerenikom za vanjske odnose Europske komisije Chrisom Pattenom, povjerenikom za kulturu Janom Figelom i imenovanim povjerenikom za proširenje, koji dužnost treba preuzeti 1. studenoga, Olliem Rehnom. Očekuje se da će se Žužul prijepodne sastati s novinarima kako bi komentirao izvješće koje je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak podnijela Vijeću EU-a u Luxembourgu.

GUETERSLOH - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravit će u Gueterslohu u Njemačkoj, gdje će u uglednoj Zakladi Bertelsmann održati predavanje na temu "Hrvatska na putu u Europsku uniju". Očekuje se da će Sanader kasno poslijepodne održati konferenciju za tisak.

ZAGREB - Direktor Opće uprave za konferencijsko prevođenje Europske komisije Marco Benedetti i direktorica za konferencijsko prevođenje u Europskom parlamentu Olga Cosmidou borave u službenom posjetu Zagrebu 11. i 12. listopada kako bi skrenuli pozornost na buduću potrebu za znatnim brojem visokokvalificiranih hrvatskih konferencijskih prevoditelja. Na kraju svog posjeta Benedetti i Cosmidou održat će konferenciju za novinare u 15,30 sati u Izaslanstvu Europske komisije u Zagrebu, Masarykova 1.

BRUXELLES - Bivši hrvatski ministar europskih integracija Neven Mimica i slovenski član Europske komisije Janez Potočnik, također nekadašnji ministar europskih integracija, sudjelovat će na političkom forumu njemačke Zaklade Friedrich Ebert na temu "Hrvatska uoči pristupnih pregovora s EU - iskustva slovenskog susjeda".

DEN HAAG - Redovna statusna konferencija u postupku protiv umirovljenih hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima je Haški sud (ICTY) u rujnu po drugi puta odbio zahtjev da budu pušteni na slobodu do početka suđenja. Njihovi branitelji predali su zahtjev da im se odobri podnošenje posebne, tzv. interlokutorne žalbe, na tu odluku jer ju redovnim putem nije moguće pobijati. Branitelji ne očekuju da će na statusnoj konferenciji biti govora o puštanju iz pritvora već će se razmotriti odvijanje priprema optužbe i obrane za suđenje.

DEN HAAG - Bivši načelnik obavještajne uprave vojske Republike Srpske Ljubiša Beara, koji se tijekom vikenda predao vlastima u Srbiji nakon čega je prebačen u Den Haag, bit će izveden pred Haški sud kako bi se izjasnio o krivnji. Bearu optužnica podignuta 26. ožujka 2002. tereti u šest točaka za genocid ili suučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i nasilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice od 12. do 19. srpnja 1995. godine. U optužnici se navodi da je bio "član i ključni sudionik udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bilo prisilno premjestiti žene i djecu iz srebreničke enklave 12. i 13. srpnja 1995., te zarobiti, zatočiti, strijeljanjem pogubiti, pokopati i nanovo zakopati tisuće Bošnjaka, muškaraca i mladića od 16 do 60 godina". Prema optužnici, u tim je danima ubijeno više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka, što predstavlja najteži ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

DEN HAAG - Nastavlja se maratonsko suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nakon isteka jednomjesečnog prekida što ga je sud, radi pripreme obrane, odobrio braniteljima po službenoj dužnosti. Suci su 15. rujna odlučili prekinuti suđenje Miloševiću (63), do 12. listopada kako bi braniteljima Stevenu Kayu i Gillianu Higginsu omogućili da kontaktiraju i pripreme svjedoke. Iako osporava nadležnost suda koji ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 90-tih godina, Milošević se branio sam od početka procesa 12. veljače 2002. Suđenje je teklo s prekidima zbog Miloševićevih zdravstvenih problema, a rezultiralo je promjenom režima suđenja na tri dana tjedno te konačno odlukom suda da mu, kako su to preporučili liječnici, imenuje branitelje. Međutim, svjedoci su masovno počeli odustajati od pojavljivanja pred sudom solidarizirajući se s Miloševićem koji odbija suradnju s braniteljima imenovanima od suda. Braniteljima je sud u međuvremenu odobrio da u Miloševićevo ime podnesu žalbu na odluku suda o njihovu vlastitu imenovanju.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Domagoj Janković, Darko Vlahović

Navečer: Maša Taušan

Tel: 385 1 4808 645

Fax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙