FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODBOR EUROPARLAMENTA PROTIV BUTTIGLIONEA

BRUXELLES, 11. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Članovi Odbora zagrađanske slobode Europskog parlamenta u ponedjeljak su odbili datipotporu Roccu Buttiglioneu za mjesto povjerenika za pravosuđe,građanske slobode i sigurnost u budućoj Europskoj komisiji JoseaManuela Barrosa, samo tri tjedna prije službenog stupanja na dužnostnove Komisije, izvijestili su službeni izvori.
BRUXELLES, 11. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Članovi Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta u ponedjeljak su odbili dati potporu Roccu Buttiglioneu za mjesto povjerenika za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost u budućoj Europskoj komisiji Josea Manuela Barrosa, samo tri tjedna prije službenog stupanja na dužnost nove Komisije, izvijestili su službeni izvori.

Odbor za građanske slobode odbio je poduprijeti Buttiglionea glasujući sa 27 glasova protiv i 26 za. Talijanski političar, trenutačno na dužnosti talijanskog ministra za europska pitanja, pobožan katolik i blizak prijatelj Pape Ivana Pavla II. na saslušanju pred Parlamentarnim odborom izjavio je kako homoseksualnost smatra grijehom te da se zalaže za tradicionalno stajalište u pogledu braka. Također je kazao kako smatra da "obitelj postoji kako bi ženama omogućila da imaju djecu i muškarca koji će ih štititi."

Razmirice oko Buttiglionea produbile su se nakon što je pred Odborom izjavio kako se namjerava usprotiviti svim parlamentarnim prijedlozima koji se budu kosili s njegovim moralnim uvjerenjima. Unatoč tomu što nije obvezujuće, mišljenje Odbora za građanske slobode udarac je za budućeg predsjednika Europske komisije Barrosa koji će sada biti prisiljen razmisliti o izmjeni sastava svog tima prije preuzimanja nove dužnosti 1. studenoga. Riječ je o glasovanju bez presedana u povijesti Parlamenta.

Ni u drugome glasovanju članovi Odbora nisu prihvatili Buttiglionea. Bilo im je postavljeno pitanje bi li ga prihvatili u funkciji povjerenika s drugim portfeljem. Odgovor je opet bio negativan, a glasovalo se protiv Buttiglionea sa 28 prema 25 glasova.

Buttiglioneove izjave najviše su razljutile liberale i lijevo orijentirane članove Parlamenta, no članovi konzervativne Europske narodne stranke - najvećeg bloka u EU-ovoj skupštini, Buttiglioneova su stajališta branili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙