FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JACQUES CHIRAC: EU-OV EMBARGO NA ORUŽJE KINI BESMISLEN

CHIRAC-KINA-EMBARGOJACQUES CHIRAC: EU-OV EMBARGO NA ORUŽJE KINI BESMISLENCHENGDU (Kina), 8. listopada 2004. (Hina) - Embargo na prodaju oružjaKini, uveden prije 15 godina, nema smisla i Europska bi ga unija mogladogodine ukinuti unatoč američkome neslaganju, izjavio je u petakfrancuski predsjednik Jacques Chirac u Vijetnamu uoči dolaska uPeking.
CHENGDU (Kina), 8. listopada 2004. (Hina) - Embargo na prodaju oružja Kini, uveden prije 15 godina, nema smisla i Europska bi ga unija mogla dogodine ukinuti unatoč američkome neslaganju, izjavio je u petak francuski predsjednik Jacques Chirac u Vijetnamu uoči dolaska u Peking.

Chirac je u glavnome gradu Vijetnama bio na sastanku Azija-Europa (ASEM), a zatim je na čelu velikoga francuskog poslovnog izaslanstva došao u petodnevni državni posjet Kini, javio je Reuters.

Prema riječima francuskoga predsjednika, ni Japan se ne protivi ukidanju embarga uvedenoga nakon što su kineski vojnici 1989. ubili više stotina prosvjednika koji su na trgu Tienanmenu tražili demokraciju.

"Francuska je za ukidanje embarga Kini. Zašto? Zato što ta situacija nema smisla u Kini danas, a ukidanje embarga gotovo da i ne bi imalo nekih posljedica. Kina nema namjeru uvoziti takvo oružje", rekao je Chirac u Hanoju.

Prema njegovim riječima, većina europskih zemalja podržava to mišljenje i "rješenje bi moglo biti prihvaćeno, barem se nadam, na početku iduće godine. To je cilj."

Rekao je da je i s japanskim dužnosnicima o tome razgovarao i oni se ne protive.

Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing zatražio je u četvrtak od Europske unije da ukine taj embargo te rekao da je to presudno za unapređenje odnosa.

"Europski embargo na prodaju oružja Kini istinski je proizvod Hladnoga rata", rekao je Li za francuski dnevnik Le Figaro od petka. "Bit će ukinut prije ili poslije jer je to nužno za razvoj zdravih i skladnih odnosa Kine i Europe.... Nadamo se da će EU brzo donijeti takvu odluku", prenosi Le Figaro riječi kineskoga ministra.

Službeni Washington tvrdi da bi ukidanje embarga vodilo do jačanja straha za poštivanje ljudskih prava u Kini i za stabilnost regije. Amerika se boji i sigurnosne prijetnje domogne li se Peking naprednoga naoružanja.

Francuski predsjednik u trećem je posjetu Kini od 1995., otkako je na toj dužnosti, piše agencija France Presse.

U subotu ujutro Chirac će u gradu Chengduu održati govor o gospodarskom partnerstvu Francuske i Kine, glavnoj temi posjeta na kojemu ga prati tridesetak direktora velikih i dvadesetak direktora malih i srednjih poduzeća.

Ministar vanjskih poslova Michel Barnier, ministar kulture Renaud Deonnedieu de Vabres i ministar za vanjsku trgovinu Francois Loos sudjelovat će u nedjelju na svečanom proglašenju početka godine Francuske u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙