FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC OSUDIO AMERIČKU KULTURNU HEGEMONIJU

HANOJ, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac pokušao je u četvrtak uvjeriti Vijetnam da se odupre američkojkulturnoj premoći, zauzevši se ponovno za jezičnu i kulturnuraznolikost.
HANOJ, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac pokušao je u četvrtak uvjeriti Vijetnam da se odupre američkoj kulturnoj premoći, zauzevši se ponovno za jezičnu i kulturnu raznolikost.

Tijekom susreta s mladima, kao i u političkim razgovorima u vijetnamskoj prijestolnici, Chirac se odlučno založio da svaka zemlja sačuva mogućnost da subvencionira svoju kulturu i audiovizualnu proizvodnju, koji bi se izuzeli iz liberalizacije tržišta kakvu zahtijevaju Sjedinjene Države.

Razgovarajući s mladim Vijetnamcima u novom francuskom kulturnom centru "Espace" u Hanoju, Chirac je upozorio da će, dođe li do posvemašnje liberalizacije, "svako očitovanje kulture nestati u korist američke kulture", što će dovesti do "općeg nedostatka kulture u svijetu".

Komunistički režim u Hanoju kandidat je za članstvo u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO) koje Francuska svesrdno podupire i mora odlučiti hoće li svoje tržište otvoriti kulturnim dobrima.

Hanoj još nije donio odluku, kako tvrdi okružje Jacquesa Chiraca. Vijetnam je izložen velikom pritisku SAD-a, kamo izvozi više od polovice svoje tekstilne proizvodnje koja je, iza nafte, glavni izvor njegovih prihoda od izvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙