FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC POZIVA NA JEDINSTVO U RJEŠAVANJU KRIZE NASTALE U OSLOBAĐANJU NOVINARA

PARIZ, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednikJacques Chirac u utorak je pozvao na jedinstvo cijele zemlje urješavanju krize nastale zbog neuspjeha samoproglašenih posrednika uoslobađanju dvojice novinara otetih u Iraku.
PARIZ, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Jacques Chirac u utorak je pozvao na jedinstvo cijele zemlje u rješavanju krize nastale zbog neuspjeha samoproglašenih posrednika u oslobađanju dvojice novinara otetih u Iraku.

"Predsjednik Chirac pozvao je sve da iskažu najviši mogući stupanj odgovornosti", izjavio je glasnogovornik vlade Jean-Francois Cope. "Snaga našeg djelovanja je u jedinstvu cijele zemlje", citirao je Cope Chiracove riječi.

Novinare Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota otela je 20. kolovoza skupina koja je zahtijevala da Francuska ukine zakon koji je zabranjivao nošenje muslimanske marame u državnim školama, što je odbijeno.

Vlada se okomila na Didiera Juliju, parlamentarnog zastupnika vladajuće stranke UMP, zbog njegova samovoljnog pokušaja posredovanja koji je krajem prošlog tjedna završilo neuspjehom.

Vlada je Juliju i slabo poznatog poslovnog čovjeka Philippea Bretta optužila da su uništili neizravne kontakate koje je uspostavila s otmičarima, kazavši kako su upropastili napore francuske tihe diplomacije u trenutku kad je oslobađanje talaca izgledalo vrlo blizu.

"Prošlog tjedna mogli smo misliti, ostajući i dalje iznimno oprezni, da je oslobađanje Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota moguće, i to uskoro", rekao je premijer Jean-Pierre Raffarin, odbacivši Julijine tvrdnje da je on u misiju krenuo sa službenim odobrenjem.

"Postupak (oslobađanja) naprasno je prekinut proteklih dana. Gospodin Didier Julia poduzeo je osobnu inicijatvu bez ikakvog službenog mandata. Vlada to nije odobrila niti i dalje odobrava. No budući da smo postavljeni pred gotov čin, odlučili smo ne protiviti se toj inicijativi", rekao je Raffarin."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙