FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JELINČIĆ TRAŽI OŠTRIJU REAKCIJU LJUBLJANE

LJUBLJANA, , 8. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Slovenskenacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič poslije podne je od slovenskevlade zatražio oštriju reakciju na jučerašnji događaj u Savudrijskojvali, odnosno Piranskom zaljevu.
LJUBLJANA, , 8. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič poslije podne je od slovenske vlade zatražio oštriju reakciju na jučerašnji događaj u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

SNS u priopćenju za javnost tražila je da Slovenija, kako se navodi, u okviru institucija Europske unije "odmah potakne sve postupke za izuzimanje Hrvatske iz procesa pridruživanja Europskoj uniji".

Jelinčič je u izjavi ocijenio da tumačenje hrvatske strane u vezi s jučerašnjim događajem u Zaljevu po kojemu je brod hrvatske ratne mornarice Šolta samo rutinski kontrolirao ekološko-ribolovni pojas u hrvatskim vodama, a da nije ulazio u Savudrijsku valu, znači, kako navodi Jelinčič, "očito podcjenjivanje Slovenije".

Isto tako, Jelinčič tvrdi da je slovenski ministar obrane Anton Grizold, koji je nakratko o tome razgovarao s hrvatskim ministrom obrane Berislavom Rončevićem, primajući na znanje takvo hrvatsko stajalište bez komentara, zapravo prihvatio takav "podcjenjujući stav".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova danas poslije podne još nije dodatno komentiralo jučerašnji događaj koji je sinoć u razgovoru za slovensku televiziju ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, nazvao incidentom i neprihvatljivim neeuropskim ponašanjem, dodavši da će o svemu izvijestiti kolege - ministre vanjskih poslova Europske unije, koji se u ponedjeljak u Luxembourgu sastaju na ministarskom sastanku.

Slovenski mediji poslije podne ne iznose nove detalje koji bi eventualno mogli potvrđivati dosad izrečene teze slovenske strane, ali ponavljaju jučerašnju inforamciju Slovenske policije da Šolta jučer nije ušla u vode koje se nalaze "u području kontrole slovenske policije", nego im se "približila na jednu milju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙