FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Hrvatska odbacuje ekstremizam i nesnošljivost

ZAGREB,7. listopada(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeksdanas je sa svečane saborske sjednice povodom 8. listopada, Danahrvatske neovisnosti, poručio da Hrvatska najodlučnije odbacuje iosuđuje sve oblike ekstremizma, radikalizma, nesnošljivosti iksenofobije.
ZAGREB,7. listopada(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je sa svečane saborske sjednice povodom 8. listopada, Dana hrvatske neovisnosti, poručio da Hrvatska najodlučnije odbacuje i osuđuje sve oblike ekstremizma, radikalizma, nesnošljivosti i ksenofobije.

Današnji dan potvrđuje da samo moderna, demokratska, europska Hrvatska opravdava sve one nesebično uložene napore i prinesene žrtve, rekao je Šeks.

Podsjetio je da je Hrvatska ove godine i službeno postala kandidatom za članstvo u EU i da joj je određen datum početka pregovora, čime se, naglasio je, još više približila ostvarenju svog opredjeljenja da postane ravnopravan dio zajednice zemalja koje dijele iste demokratske, kulturne i civilizacijske vrijednosti.

Predsjednik Sabora upozorio je da ulazak u punopravno članstvo nije nimalo lak proces i da iziskuje još puno posla, kompromisa i odricanja, s kojima su se nosile i ostale zemlje kandidati.

 "Naš konačan uspjeh ovisit će i o spremnosti  hrvatskih građana da ustraju na tom putu", rekao je Šeks. Ponovio je da se Hrvatska ne upušta u korjenite reforme samo radi pukog ulaska u Europsku uniju, već prije svega radi boljeg života svojih građana.

"Od Unije smo udaljeni samo nekoliko godina. U svojim rukama držimo ključan utjecaj na dinamiku napredovanja i kvalitetu reformskih procesa", naglasio je predsjednik Sabora.

Kao strateški prioritet Hrvatske označio je i članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U svemu tome, istaknuo je, veliku ulogu ima Sabor i saborska diplomacija.

 "Nakon što je i posljednja preostala članica EU-a ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uskoro će se konstituirati Zajednički parlamentarni odbor Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora", najavio je Šeks.

Pred Saborom je, napomenuo je, nastavak pravodobnog i uspješnog usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Šeks je istaknuo da Danom neovisnosti Hrvatska slavi jedan od najsvjetlijih datuma svoje povijesti, događaj koji su priželjkivale mnoge generacije. Put do toga datuma, podsjetio je, bio je veoma dug i pretežno trnovit.

S tim je danom započeo povijesni hod Republike Hrvatske kao potpuno suverene i samostalne države, utemeljene u najtežim ratnim okolnostima na neslomljivoj i jasno izraženoj volji naroda koji je obranu vlastite domovine zdušno prihvatio kao najuzvišeniji i najčasniji zadatak svih rodoljubivih građana Hrvatske, kazao je.

Prije 13 godina Sabor je donio povijesnu Odluku o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, na zajedničkoj sjednici svih vijeća 8. listopada 1991. Učinio je to u vrijeme snažne agresije JNA i srpskih terorista na hrvatske gradove i sela i dan nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore pokušavajući izvesti atentat na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Zbog tog bombardiranja, odluku o neovisnosti Sabor je iz sigurnosnih razloga donio na tajnoj lokaciji u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Svečanoj saborskoj sjednici nazočni su bili najviši predstavnici zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog zbora te predstavnici gospodarskih, kulturnih, znanstvenih i javnih ustanova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙