FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 8. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, 8. listopada, na dan kada je prije 13 godina Sabor jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ na zajedničkoj sjednici svih vijeća. Učinio je to u vrijeme snažne agresije JNA i srpskih terorista na hrvatske gradove i sela i dan nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore pokušavajući izvesti atentat na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Zbog tog bombardiranja, odluku o neovisnosti Sabor je iz sigurnosnih razloga donio na tajnoj lokaciji u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks jučer je sa svečane saborske sjednice povodom Dana neovisnosti poručio da Hrvatska najodlučnije odbacuje i osuđuje sve oblike ekstremizma, radikalizma, nesnošljivosti i ksenofobije. Današnji dan potvrđuje da samo moderna, demokratska, europska Hrvatska opravdava sve one nesebično uložene napore i prinesene žrtve, rekao je Šeks. Podsjetio je da je Hrvatska ove godine i službeno postala kandidatom za članstvo u EU i da joj je određen datum početka pregovora, čime se, naglasio je, još više približila ostvarenju svog opredjeljenja da postane ravnopravan dio zajednice zemalja koje dijele iste demokratske, kulturne i civilizacijske vrijednosti.

ZAGREB - U povodu Dana neovisnosti, brojna izaslanstva položit će danas vijence i zapaliti svijeće kod Križa na Groblju branitelja i Krematoriju te na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkome groblju Mirogoju. Vijence će položiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, izaslanstvo Vlade u kojemu će biti potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang te ministrica zaštite okoliša, prostornoga uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, te izaslanstvo Ministarstva obrane (MORH). Polaganje vijenaca najavila je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

ZAGREB - Međunarodna filmska fundacija "Euroimage" dodijelila je hrvatskom redatelju Rajku Grliću 200.000 eura za film "Karaula" koji će se snimati u slovenskoj, makedonskoj i bosansko-hercegovačkoj koprodukciji. Odluku o dodijeli toga novca redatelju Grliću u Istanbulu je jednoglasno donio Odbor povjerenika Euroimagea, izvjestila je sinoć glasnogovornica Ministarstva kulture Sunčana Glavak. Riječ je o prvim sredstvima koje je hrvatska kinematografija dobila od početka 2002., od kada Hrvatska ima svoga predstavnika pri toj međunarodnoj filmskoj fundaciji.

ZAGREB - U kuli Lotršćaku u Zagrebu sinoć je otvorena izložba akrilika i grafika ciklusa "Cool Jesus" Izabele Šimunović Soyo. Nakon dvije godine izbivanja iz Hrvatske ta akademska slikarica, grafičarka, scenografkinja i kostimografkinja izložila je 11 akrilika i 15 grafika nastalih u zadnjih godinu dana.

ZAGREB - Jedna žena je poginula, druga teško ozlijeđena, a dvije malodobne djevojčice su zadobile lakše tjelesne ozljede u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 19 sati u Novoj Gradiški u Željezničkoj ulici. Na dvije biciklistkinje, koje su se vraćale iz trgovine i na stražnjim sjedalima svojih bicikala vozile djevojčice u dobi od pet i sedam godina, naletio je 42-godišnji B. M. škodom felicijom novogradiških registracijskih oznaka. Na mjestu je poginula 32-godišnja majka dviju djevojčica, a druga biciklistkinja je zadobila ozljede opasne po život. Vozač je napustio mjesto nesreće, ali se zbog kvara na automobilu zaustavio nekoliko ulica dalje, gdje ga je zatekla policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙