FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

PULA - Bivši ministar turizma Ivan Herak osuđen je danas na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Heraka je Sudsko vijeće Županijskog suda u Puli osudilo zbog financijskih malverzacija. Budući da je Herak u pritvoru bio od siječnja 2000., kada je i uhićen, do 31. srpnja 2002., izrečena zatvorska kazna umanjuje mu se za to razdoblje, tako da bi trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri godine. Herakov odvjetnik najavio je žalbu na presudu.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i regionalna izaslanica UNICEF-a za Europu Ann-Lis Svensson potpisale su danas ugovor o suradnji u provedbi projekta "Za sigurno i poticajno okruženje u školama" kojim se Vlada obvezala da će projekt protiv nasilja, koji UNICEF provodi u 119 škola, poduprijeti s 300 tisuća kuna. Svensson je izjavila kako je riječ o novom načinu rada u školama u borbi protiv nasilja a današnji ugovor predstavlja daljnje poboljšanje odnosa između hrvatske Vlade i UNICEF-a. Kosor je izjavila da je istraživanje u Zagrebu pokazalo da je 100 tisuća djece svakodnevno izloženo nasilju svojih vršnjaka, a 20 posto djece doživi nasilje dva do tri puta tijekom svojega djetinjstva. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International priopćila je danas da je zabrinuta zbog neučinkovitosti hrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i 'bullyinga' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi. Organizacija je pozvala Hrvatsku na trenutačnu provedbu preporuka UN-a.

ZAGREB - Predsjednik udruge "Romi za Rome Hrvatske" Bajro Bajrić ustvrdio je danas da su romska djeca u Osnovnoj školi "Kuršanec" u Međimurju ponovno segregirana, te je od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca zatražio pomoć u rješavanju tog problema. Bajrić je na konferenciji za novinare iznio podatke o broju učenika u prvim razredima te škole po kojima je od četiri prva razreda samo jedan kombinirani, a u preostala tri su isključivo učenici romske nacionalnosti. Bajrić smatra da za segregaciju nema opravdanja jer je većina romskih prvašića uspješno završila predškolsku izobrazbu. Njega je podržala i voditeljica projekta romskog obrazovanja Jagoda Novak dodajući da su mješoviti razredi jedini put integraciji romske djece. Zabrinutost zbog neučinkovitosti u punoj integraciji romske djece u hrvatski školski sustav izrazio je danas i Amnesty International.

OSIJEK - Osječka šećerana, kojoj je ovogodišnja prerada šećerne repe 98. po redu, od danas kreće s izvozom šećera na tržište Europske unije na koje će biti plasirana polovica ovogodišnje proizvodnje šećera. Po riječima direktora osječke Tvornice šećera Zvonimira Krnjakovića, ovogodišnja je kampanja rekordna i najbolja unatrag 14 godina. Planira se preraditi oko 500.000 tona šećerne repe i proizvesti oko 60.000 tona šećera. Oko 30 tisuća tona šećera bit će plasirano na europsko tržište, ponajviše u Italiji.

ZAGREB - U ime Kluba zastupnika HSP-a, saborski zastupnik Tonči Tadić uputio je danas pismo ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu u kojemu traži rješavanje problema prehrane srednjoškolaca s otoka i iz splitske okolice, koji se školuju u Splitu i borave u učeničkim domovima. Predlaže da se tim srednjoškolcima omogući prehrana u studentskim restoranima pomoću studentskih iskaznica "iksica", jer problem prehrane, uz privatni smještaj učenika, postaje neizdrživ teret za roditelje, posebice ako školuju dvoje djece. Tadić podsjeća da stanje nije ništa bolje ni u drugim obalnim gradovima u kojima se školuju srednjoškolci iz udaljenijih mjesta.

ZAGREB - Dok je austrijanka Elfriede Jelinek, spisateljica dramatičarka i pjesnikinja, proglašena danas dobitnicom Nobelove nagrade za književnost, priopćila je Švedska

akademija u četvrtak, u Razredu za književnost HAZU doznaje se da ove godine nije predložen ni jedan kandidat za Nobelovu nagradu iz Hrvatske. U HAZU su objasnili da Razred za književnost nije dobio uobičajeni upitnik od Nobelova komiteta ili bilo kakav papir kojim bi se tražilo od HAZU da nekoga nominira.

HRVATSKA DUBICA - U znak trajnog spomena na 13 pripadnika 1. bojne 2. gardijske brigade HV-a, koji su 18. rujna 1995. poginuli u akciji "Una", danas je u Hrvatskoj Dubici uz prigodni program otkriveno spomen-obilježje. U nazočnosti obitelji poginulih i ratnih suboraca, izaslanstava ministarstava, Sisačko-moslavačke županije, općine Hrvatska Dubica i udruga iz Domovinskog rata, otkrili su ga Matija i Josip Kunkić, sinovi jednog od poginulih pripadnika te brigade.

ZAGREB - Iz požeške kaznionice sinoć oko 20 sati pobjegao je 22-godišnji zatvorenik, osuđen na 14 mjeseci zatvora zbog teške krađe, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović kazao je da se za odbjeglim zatvorenikom traga te nije želio otkriti identitet zatvorenika. Pojasnio je da je požeška kaznionica poluotvorenog tipa u kojoj su mjere osiguranja slabije nego u kaznionicama zatvorenog tipa, primjerice u Lepoglavi. U tijeku je potraga za zatvorenikom i istraga u požeškoj kaznionici koja bi trebala utvrditi je li bilo propusta u radu pravosudne policije.

SLAVONSKI BROD - Treća žrtva subotnje obiteljske tragedije u Slavonskom Brodu, 27-godišnji Goran Jurišinac preminuo je u bolnici od posljedica ranjavanja. S dva hica u glavu u subotu navečer ranio ga je 29-godišnji Igor Matanović koji je prije toga u njihovu stanu u brodskom naselju Mikrorajonu pištoljem usmrtio oca Branimira i pomajku Zdenku Penić. Preminuli Jurišinac bio je ubojičin vjenčani kum. Matanović je danas priveden istražnom sucu Županijskog suda u Slavonskom Brodu radi očitovanja o istražnom zahtjevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙