FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bajrić: Romi u Međimurju ponovno segregirani

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik udruge "Romi za RomeHrvatske" Bajro Bajrić ustvrdio je danas da su romska djeca u Osnovnojškoli "Kuršanec" u Međimurju ponovno segregirana, te je odpotpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra znanosti, obrazovanjai športa Dragana Primorca zatražio pomoć u rješavanju tog problema.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik udruge "Romi za Rome Hrvatske" Bajro Bajrić ustvrdio je danas da su romska djeca u Osnovnoj školi "Kuršanec" u Međimurju ponovno segregirana, te je od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca zatražio pomoć u rješavanju tog problema.

Bajrić je na konferenciji za novinare iznio podatke o broju učenika u prvim razredima te škole po kojima je od četiri prva razreda samo jedan kombinirani, a u preostala tri su isključivo učenici romske nacionalnosti.

Smatram da za segregaciju nema opravdanja jer je većina romskih prvašića uspješno završila predškolsku izobrazbu, rekao je Bajrić. Njega je podržala i voditeljica projekta romskog obrazovanja Jagoda Novak dodajući da su mješoviti razredi jedini put integraciji romske djece.

Bajrić je rekao da je hrvatska Vlada zauzela jasno stajalište protiv segregacije, ali da su problem pojedinci te da "politika mora otići iz škola u Međimurskoj županiji".

Drži da je problem što je ravnateljica te škole popustila pritisku 15 roditelja koji smatraju da će njihova djeca zaostajati u odnosu na učenike u školama u kojima nema romske djece, tvrdeći da je u tome dobila potporu upravne savjetnice za školovanje pripadnika nacionalnih manjina u Ministarstvu. Bajrić je stoga zatražio smjenu ravnateljice škole i upravne savjetnice.

Iznio je i problem velikog broja ponavljača razreda među romskom djecom, smatrajući da je razlog tomu velik broj izostanaka s nastave zbog neadekvatnog rada škole i nadležnih institucija koje su trebale, kako je rekao, ući u romsku obitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙