FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEW SCIENTIST: U KONGU PRIMIJEĆEN TAJANSTVENI GOLEMI MAJMUN

PARIZ, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Veliki tajanstveni majmun -golema čimpanza, mješanac gorile i čimpanze ili pripadnik jošnepoznate vrste - navodno živi na sjeveru Demokratske Republike Konga(DRC), tvrdi se u članku britanskog časopisa New Scientista koji ćeizaći u subotu.
PARIZ, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Veliki tajanstveni majmun - golema čimpanza, mješanac gorile i čimpanze ili pripadnik još nepoznate vrste - navodno živi na sjeveru Demokratske Republike Konga (DRC), tvrdi se u članku britanskog časopisa New Scientista koji će izaći u subotu.

Nezavisna američka znanstvenica koja se bavi primatima Shelly Williams, suradnica Instituta Jane Goodall iz Marylanda, tvrdi da je prošle godine vidjela "golemu i tihu" zvijer.

Uvjerena je da je riječ o novoj vrsti, iako je drugim znanstvenicima bliža teorija o "čimpanzi neuobičajenih fizičkih osobina i ponašanja".

Pascal Gagneux iz Zoološkog vrta u San Diegu ukazuje na činjenicu da rezultati genetskih analiza materijala prikupljenog na mjestu događaja odgovaraju čimpanzi.

U članku se navodi i priča nastala na temelju jedne od brojnih legendi o postojanju tajanstvenih bića u najzabitijim područjima svijeta.

Sve je počelo sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća na inicijativu švicarskog fotografa i prirodnjaka Karla Ammanna, svjetski poznatog po borbi protiv krijumčarenja mesa životinja iz džungle. Prilikom istraživanja moguće veze između gorila sa zapada Afrike i onih s istoka, koje danas razdvaja više od tisuću kilometara područja u kojem uopće nema majmuna, on je 1996. čuo priču o "zaboravljenim gorilama" na sjeveru DRC.

Otišao je u to područje u nadi da će pronaći tragove te hipotetske podvrste, poznate pod imenom "gorila iz Uelea".

Gorilu nije pronašao, ali je od mjesnog stanovništva čuo priče o velikom majmunu "ubojici lavova". Donio je i otiske lubanja nalik čimpanzinima, ali mnogo većih i s nekim osobinama tipičnim za gorilu, koje čimpanze nemaju.

Vrativši se u Kongo 2001. na čelu međunarodne skupine znanstvenika, pronašao je staništa velikih majmuna na tlu, kao što to rade gorile, za razliku od čimpanza koje to čine u krošnjama drveća.

Fotografije snimljene aparatom s automatskim okidanjem pokazuju da "veliki majmun iz Bodoa" sliči čimpanzi, ali stas, koji se procjenjuje na oko 1,80 m visine i stotinu kilograma težine, odgovara gorili. Teorija kojima se to pokušava objasniti je nekoliko, ali na konačno rješenje misterije svijet će trebati pričekati još neko vrijeme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙