FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVNICI 42 ZEMLJE TRAŽE ZABRANU NUKLEARNIH POKUSA

NEW YORK, 23. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Predstavnici 42 zemljezatražili su u Ujedinjenim narodima od svjetskih nuklearnih sila izemalja koje žele postati nuklearnim silama da produže neslužbenimoratorij na ispitivanja nuklearnog oružja i ratificiraju sporazum ozabrani nuklearnih pokusa.
NEW YORK, 23. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Predstavnici 42 zemlje zatražili su u Ujedinjenim narodima od svjetskih nuklearnih sila i zemalja koje žele postati nuklearnim silama da produže neslužbeni moratorij na ispitivanja nuklearnog oružja i ratificiraju sporazum o zabrani nuklearnih pokusa.

Predstavnici 42 zemlje pozvali su sve države koje još nisu potpisale ili ratificirale Sporazum o općoj zabrani ispitivanja nuklearnog oružja (CTBC) da to ubrzo učine, ustvrdivši da dragovoljna obustava "nema isti trajno i pravno obvezujući učinak poput stupanja sporazuma na snagu".

CTBT je usvojen u New Yorku u rujnu 1996. godine i do danas su ga potpisale 172 države, 116 ga je ratificiralo, no stupit će na snagu kada ga ratificiraju i 44 države za koje se smatra da su sposobne proizvesti nuklearno oružje. Od te 44 države 32 su ga ratificirale no ratificirale ga nisu Sjedinjene Države, Kina, Kolumbija, Sjeverna Koreja, Kongo, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Izrael, Pakistan i Vijetnam. Niti jedna od tih država nije nazočila sastanku održanom na marginama godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Pomoćnik glavnog tajnika Kofija Anana UN-a skupu je prenio poruku glavnog tajnika UN-a. "Što se duže bude odgađalo stupanje na snagu sporazuma, to će biti vjerojatnije da će ponovno započeti ispitivanje nuklearnog oružja. Ukoliko se to dogodi bit će to velik nazadak u sprječavanju širenja nuklearnog oružja i nastojanjima da se postigne nuklearno razoružanje. U dobu u kojem živimo, mi si ne možemo dopustiti takav nazadak", stoji u Annanovoj poruci.

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi izjavila je da je deklaracija sa sastanka za namjeru imala povećati pritisak na vlade da prihvate zabranu nuklearnih pokusa.

"Govorim Sjedinjenim Državama da je važno da ratificiraju CTBT. Nisam u položaju reći koliko će to skoro učiniti", izjavila je japanska ministrica izvjestiteljima.

Administracija Georgea Busha aktivno se protivi sporazumu iako dužnosnici administracije kažu kako nemaju planova za obnovu nuklearnih pokusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙