FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZIJI POTREBNA MREŽA ZA BORBU PROTIV ILEGALNE TRGOVINE ZAŠTIĆENIM VRSTAMA

BANGKOK, 2. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Azija treba posebnu mrežuza borbu protiv ilegalne trgovine zaštićenim vrstama zbog koje mnogimvrstama prijeti izumiranje, upozorio je tajlandski premijer u subotuotvarajući svjetsku konferenciju o ugroženim vrstama.
BANGKOK, 2. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Azija treba posebnu mrežu za borbu protiv ilegalne trgovine zaštićenim vrstama zbog koje mnogim vrstama prijeti izumiranje, upozorio je tajlandski premijer u subotu otvarajući svjetsku konferenciju o ugroženim vrstama.

Nijedna zemlja ne može sama pobijediti u borbi protiv nedopuštene trgovine u rasponu od bjelokosti i rogova nosoroga pa sve do tropskoga drva i rijetkih kornjača, upozorio je Thaksin Shinawatra.

"Globalno gledano, nelegalnu trgovinu divljim životinjama, drvom i drugim prirodnim izvorima nadjačava samo krijumčarenje droge i oružja", rekao je Thaksin.

"Moramo se suočiti s tim izazovom ozbiljnim pristupom zaštiti prirode i strožom primjenom zakona", rekao je pred 1500 izaslanika na Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES).

CITES je potpisalo 166 zemalja i jedini je sporazum kojim se regulira trgovina ugroženim životinjama i biljkama. Zahvaljujući tom sporazumu spašeni su afrički slonovi kad je 1989. zabranjena prodaja bjelokosti.

Na dvotjednom sastanku u Bangkoku raspravljat će se o 60 prijedloga, među kojima je i ograničenje trgovine dobro poznatim vrstama poput velike bijele psine i azijskoga slona.

Sastanak se prvi put održava u jugoistočnoj Aziji gdje organizirane bande ostvaruju goleme zarade. Regionalnu trgovinu potiče Kina gdje su zaštićene životinje sastojak egzotičnih jela i lijekova.

Očekuje se da će jugoistočne azijske države sljedećeg tjedna dati zajedničku izjavu.

CITES već zabranjuje trgovinu 600 životinjskih i 300 biljnih vrsta, od majmuna do kaktusa te strogo ograničava prodaju 4100 životinjskih vrsta i 28.000 biljnih vrsta.

No, primjenu sporazuma otežava nedostatak novca i nizak prioritet koji mu daju neke članice, rekao je glavni tajnik CITES-a Willem Wijnstekers.

"CITES-u hitno treba djelovanje, a ne riječi", rekao je na sastanku. "Ovo tridesetogodišnjoj konvenciji trenutačno je najpotrebnija politička volja, većine, ako već ne svih, 166 članova."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙