FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TOLJAN: U NEDJELJU NE BI TREBALO BITI PROBLEMA SA STRUJOM

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Elektroenergetski sustavi zapadne ijugoistočne Europe ponovno će biti spojeni u nedjelju, a u to vrijemese ne očekuju veći poremećaji u opskrbi strujom, najavio je u srijeduHEP.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Elektroenergetski sustavi zapadne i jugoistočne Europe ponovno će biti spojeni u nedjelju, a u to vrijeme se ne očekuju veći poremećaji u opskrbi strujom, najavio je u srijedu HEP.

U projektu neposredno sudjeluju energetičati iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Srbije i Crne Gore, Rumunjske, Ukrajine i Poljske.

"(...) Ne bi trebalo doći do većih poremećaja u opskrbi električnom energijom", rekao je Ivica Toljan, supredsjedatelj Izvršnog tima za rekonekciju (ponovno spajanje) i član Uprave Hrvatske elektroprivrede.

"Hrvatski elektroenergetski sustav vrlo je fleksibilan zbog visokog udjela hidroelektrana koje se u slučaju potrebe vrlo brzo uključuju na mrežu, pa ako rekonekcija ne bude tekla po planu, ne bi trebalo biti dužih nestanaka struje." Toljan je naglasio da hrvatski elektroenergetski sustav može funkcionirati i autonomno te da je to dodatno jamstvo sigurnosti opskrbe.

Rekonekcija je predviđena za nedjelju, 10. listopada, a vodit će se iz dispečerskog centra HEP-a u Zagrebu. Postupak će započeti u 9,10 sati, a sinkronizacija dvaju dosad razdvojenih sustava očekuje se do oko podneva.

Stručnjaci rekonekciju smatraju energetskim događajem godine, a označit će ponovnu uspostavu jedinstvene europske elektroenergetske mreže, razdvojene početkom srbijanske agresije na Hrvatsku i uništenjem trafostanice Ernestinovo. Također, za rata je u Bosni i Hercegovini uništena trafostanica Mostar. Nakon obnove tih trafostanica i izgradnje trafostanice Žerjavinec, kao i priprema u susjednim zemljama, postignuti su uvjeti za ponovnu uspostavu jedinstvene mreže.

Rekonekcija će, najavio je Toljan, stvoriti jedan od najvećih sinkronih sustava u svijetu, proširit će mogućnosti trgovanja električnom energijom te omogućiti uključivanje tržišta električnom energijom jugoistočne Europe u unutarnje tržište Europske unije.

U Hrvatskoj, najviše koristi od rekonekcije imat će slavonski potrošači, kojima će biti znatno unaprijeđena sigurnost opskrbe, smatraju stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙