FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske šume: ove sezone najmanje požara

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - "Hrvatske šume" ocijenile su danasda je ova godina najpovoljnija što se tiče broja šumskih požara iopožarenih šumskih površina.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - "Hrvatske šume" ocijenile su danas da je ova godina najpovoljnija što se tiče broja šumskih požara i opožarenih šumskih površina.

Izuzetno smo zadovoljni jer u zadnjih 30 godina nikad nisu bili zabilježeni bolji rezultati, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik direktora Hrvatskih šuma Božidar Longin.

U razdoblju od 1. siječnja do 20. rujna ove godine zabilježena su 193 požara koja su opožarila 3217 hektara šuma, šumskog i ostalog zemljišta, rekao je Longin.

U razdoblju od 1992. do 2003. prosječno je godišnje nastao 331 požar kojim je opožareno više od 18.000 hektara šuma, šumskog i ostalog zemljišta.

Požari su ove godine izazvali štetu od gotovo 42 milijuna kuna, a lani su štete iznosile milijardu i 800 milijuna kuna.

Hrvatske su šume u zaštitu šuma od požara ove godine uložile 110 milijuna kuna.

Longin je rekao da je u 98 posto slučajeva uzrok požara ljudski faktor.

Od ukupno opožarenih površina ove je godine visokih te srednjih i niskih šuma opožareno po pet posto, ostalih šuma (šikara, makija, garig) 17 posto te 73 posto ostalih šumskih i poljoprivrednih površina, rekao je Longin.

Najviše je požara ove godine bilo u Istarskoj županiji (53), a najviše je izgorjelo, odnosno najveća je površina opožarena (1179 hektara), u Zadarskoj županiji.

Naveo je da su najviše ugrožene šume priobalja, koje se nalaze na kršu, te da su ujedno i najvrjednije zbog općekorisnih funkcija i njihova značenja za turizam te da je za njihovu zaštitu potrebno osigurati veća ulaganja.

Dodao je kako ankete u Njemačkoj pokazuju da 40 posto ljudi želi ljetovati na pošumljenim područjima i da su za to spremni platiti 30 posto veću cijenu. Svjesni smo da će se s razvojem turizma povećati opasnost od požara i zato se mora raditi na edukaciji stanovništva i turista, rekao je.

Rukovoditelj Službe za ekologiju Hrvatskih šuma Petar Jurjević rekao je da su tako dobri rezultati najvećim dijelom posljedica povoljnih klimatskih prilika, ali i dobre pripreme za suzbijanje i gašenje požara.

U zadnjih 12 godina ukupno je izgrađeno 3477 kilometara protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste, od toga na području krša 2964 kilometra, a još se planiraju izgraditi 194 kilometara protupožarnih prosjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙