FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRAW IZNENADA POSJETIO IRAK

BAGDAD, 5. listopada 2004. (Reuters) - Britanski ministar vanjskihposlova Jack Straw u utorak je iznenada posjetio Irak u kojem susukobi i otmice svakodnevna pojava.
BAGDAD, 5. listopada 2004. (Reuters) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u utorak je iznenada posjetio Irak u kojem su sukobi i otmice svakodnevna pojava.

Straw se sastao s čelnikom Kurda Jalalaom Talabanijem u sjevernom iračkom gradu Kirkuku kako bi razgovarali o "izazovima koji stoje pred Irakom uoči izbora koji će se održati u siječnju iduće godine", izjavila je glasnogovornica britanskog veleposlanstva.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova je kazao da Strawov posjet nije povezan s naporima za oslobađanje 62-godišnjeg britanskog inženjera Kena Bigleya, otetog u Bagdadu 16. rujna.

Velika je Britanija bila objavila da se neće cjenkati s Bigleyevim otmičarima, islamskim militantima na čijem je čelu Abu Musab al Zarqawi. Oni su već pogubili dvojicu Amerikanaca koji su oteti zajedno s Bigleyem.

Nedavno se u te napore uključio i sin libijskog čelnika Moamara Gadafija, koji je kazao da koristi kontakte svoje dobrotvorne zaklade u Iraku kako bi pomogao u oslobađanju Bigleya. On misli da će sljedećih 48 sati biti ključni za sudbinu ovog otetog Britanca.

"Imamo dobre kontakte u Iraku. Imamo prijatelje u bolnicama i plemenske vođe s kojima razgovaramo. Danas i sutra su ključni za Bigleya", rekao je Gadafi na konferenciji za novinare u Beču.

Strawov posjet Iraku, prvi od studenoga prošle godine, poklopio se s krvavim sukobima između pobunjenika s jedne strane i američkih i iračkih snaga s druge strane.

Tri su iračka civila ubijena, a tri ranjena u Mosulu kada su američke snage otvorile vatru nakon eksplozije automobila bombe kojem je cilj bio njihov konvoj.

Automobil bomba eksplodirao je i blizu američkog konvoja u zapadnom gradu Ramadi pri čemu su poginula dva civila, a ranjena najmanje četiri.

Tri obezglavljena tijela, za koje se vjeruje da su pripadali Iračanima, pronađena su u Mosulu.

U Bagdadu je minobacačka granata usmrtila jednog civila i ranila još jednog. U eksploziji bombe na cesti u Bagdadu u ponedjeljak jedan je američki vojnik poginuo a još je jedan ranjen, objavila je vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙