FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: o državnoj maturi

ZAGREB,5. listopada 2004.(Hina) - Svi srednjoškolci koji iduće školskegodine upišu prvi razred mogu računati da će polagati državnu maturu,najavio je danas u Hrvatskom saboru državni tajnik Ministarstvaznanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić.
ZAGREB,5. listopada 2004.(Hina) - Svi srednjoškolci koji iduće školske godine upišu prvi razred mogu računati da će polagati državnu maturu, najavio je danas u Hrvatskom saboru državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić.

Janjić je to najavio govoreći o konačnom prijedlogu zakona kojim se stvaraju pravne pretpostavke za osnivanje nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, institucije koja bi, među inim, organizirala i provodila državnu maturu.

U Hrvatskoj sada nema vanjskog, egzaktnog vrednovanja obrazovanja, pa nema ni pokazatelja koliko je koja škola kvalitetnija, kazao je državni tajnik, svjestan da će vanjsko vrednovanje otvoriti i otkriti brojne probleme u obrazovnom sustavu.

Janjić je uvjeren da će Hrvatska već u idućoj godini biti spremna za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ambicija je, kazao je, da se to vrednovanje proširi i na sve što ima veze s obrazovanjem, primjerice na škole stranih jezika.

Te su škole sada, pojasnio je Janjić, trgovačka društva i nema nikakvih pokazatelja u kojoj se od njih jezik bolje nauči. Osnivanjem Centra škole će mu se moći javiti da ih se izvana vrednuje i dobiju li od njega akreditaciju, bit će to jasan signal gdje se uči kvalitetnije, rekao je državni tajnik.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja bit će smješten u Zagrebu, u novoj zgradi u Ilici 246a, do 2007. imat će 35 zaposlenika, pa će državni proračun za njega sveukupno trebati osigurati oko 39 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙