FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUGARSKA NESKLONA OTPISU IRAČKIH DUGOVA

SOFIJA, 4. listopada 2004. (Hina/AP) - Bugarska nije sklona otpisatidugove Iraka u vrijednosti 1,37 milijardi eura, objavilo je danasbugarsko ministarstvo financija.
SOFIJA, 4. listopada 2004. (Hina/AP) - Bugarska nije sklona otpisati dugove Iraka u vrijednosti 1,37 milijardi eura, objavilo je danas bugarsko ministarstvo financija.

"Premda je nužno restrukturirati irački dug kako bi se omogućilo njegovo servisiranje, mi nismo skloni pristati na preveliko smanjenje", kazao je ministar financija Milen Velčev svojem iračkom kolegi Adilu Mahdiu na nedavnom sastanku, navodi se u priopćenju bugarskog ministarstva.

"To pitanje ima ne samo politički nego i veliki financijski značaj za Bugarsku i ona je spremna riješiti ga pošteno", kaže se u tom priopćenju.

Irački dugovi prema Bugarskoj nagomilali su se tijekom godina hladnoga rata kada su dvije zemlje bili bliski gospodarski partneri. Osim izvoza oružja, Bugarska je odigrala važnu ulogu u izgradnji iračke infrastrukture.

Bugarsku su u naplati dugova spriječile međunarodne sankcije nametnute Iraku nakon njegova napada na Kuvajt 1990.

Unatoč pozivima Sjedinjenih Država svojim koalicijskim saveznicima da Iraku smanje teret dugova, Bugarska, koja se i sama bori s tranzicijom iz komunističke zemlje, više je puta ponavljala da si ne može priuštiti takve koncesije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙