FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER ODBIJA PODRŽATI TUŽBE SUDETSKIH NIJEMACA PROTIV PRAGA

PRAG, 4. listopada 2004. (Hina/AFP) - Njemačka odbija podržati tužbekoje su nedavno pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourguprotiv Češke podnijeli deseci sudetskih Nijemaca, izjavio je njemačkikancelar Gerhard Schroeder češkom dnevniku Hospodarske Noviny odponedjeljka.
PRAG, 4. listopada 2004. (Hina/AFP) - Njemačka odbija podržati tužbe koje su nedavno pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Češke podnijeli deseci sudetskih Nijemaca, izjavio je njemački kancelar Gerhard Schroeder češkom dnevniku Hospodarske Noviny od ponedjeljka.

"Njemačka vlada neće podržati individualne oštetne zahtjeve u vezi s Drugim svjetskim ratom, kod nacionalnih i europskih sudova. To naravno vrijedi i za Češku", ustanovio je Schroeder.

"Ne želimo opteretiti naše odnose političkim i pravnim pitanjima iz prošlosti, želimo ih okrenuti prema budućnosti", naglasio je on.

Kancelar je u ponedjeljak u jednodnevnom posjetu Pragu tijekom kojega bi se trebao sastati s novim šefom češke vlade Stanislavom Grossom.

Nakon Drugog svjetskog rata oko 2,5 milijuna sudetskih Nijemaca ostalo je bez imovine i protjerano je u Njemačku i Austriju, u skladu s ukazom koji je nakon poraza nacista potpisao tadašnji čehoslovački predsjednik Edvard Beneš.

Godine 1997. nakon mjeseci napetih pregovora, Njemačka i Češka potpisale su zajedničku izjavu međusobno priznajući greške iz prošlosti. Obje zemlje su se obvezale na unapređivanje odnosa okrenutih budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙