FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U KOLOVOZU VEĆA ZA 0,2 POSTO

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Industrijska proizvodnja uHrvatskoj u kolovozu ove godine bila je 0,2 posto veća od industrijskeproizvodnje u srpnju, desezonirani je podatak koji je objavio Državnizavod za statistiku (DZS).
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bila je 0,2 posto veća od industrijske proizvodnje u srpnju, desezonirani je podatak koji je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Usporedba s podacima iz prethodnih mjeseci pokazuje da mjesečna industrijska proizvodnja u kolovozu bilježi relativno nizak rast u posljednjih pet mjeseci, ali još uvijek na višoj razini rasta iz prva tri mjeseca ove godine, kažu u DZS-u.

Po desezoniranim podacima, mjesečna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu ove godine u usporedbi s industrijskom proizvodnjom u kolovozu 2003. godine bilježi porast za 2,5 posto.

Ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od rujna 2003. do kolovoza 2004. u usporedbi s istim razdobljem godinu prije veća je za 2,7 posto.

To su podaci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

Po desezoniranim podacima, u odnosu na srpanj, u kolovozu je mjesečna proizvodnja u prerađivačkoj industriji povećana za 0,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 0,3 posto, dok se u rudarstvu i vađenju bilježi pad za 1,1 posto.

Na međugodišnjoj razini, odnosno prema kolovozu prošle godine, u osmom mjesecu ove godine industrijska je proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom bila veća za 6,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,6 posto, dok je u rudarstvu i vađenju pala za 2,2 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, pak, u kolovozu se prema srpnju bilježi povećanje proizvodnje kod energije i intermedijarnih proizvoda osim energije (za 0,3 posto) te kapitalnih proizvoda (za 1,1 posto). Kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju proizvodnja je ostala na razini iz srpnja, dok se pad bilježi kod energije (za 1 posto) te trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,2 posto).

U usporedbi s lanjskim kolovozom, povećanje proizvodnje u kolovozu ove godine zabilježeno je u svim područjima, izuzev netrajnih proizvoda za široku potrošnju, koji bilježe pad za 2,6 posto. Tako je najvećih 5,2 posto povećana proizvodnja intermedijarnih proizvoda osim energije, a slijede kapitalni proizvodi (rast od 4 posto), energija (2,8 posto) te trajni proizvodi za široku potrošnju (2,6 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙