FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE INDUSTRIJSKIH PROIZVODA U KOLOVOZU POVEĆANE 1 POSTO

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u kolovozu su ove godine u odnosu na srpanj bile veće 1posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine povećane za 5,1 posto,podaci su Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u kolovozu su ove godine u odnosu na srpanj bile veće 1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine povećane za 5,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, pak, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su veće za 2,4 posto.

Porast cijena industrijskih proizvoda u kolovozu gotovo je jednak onom iz srpnja (kada je bio 0,9 posto), a koji je uslijedio nakon blagog pada (za 0,3 posto) u lipnju. Svibanj ove godine, pak, obilježio je najveći mjesečni rast cijena industrijskih proizvoda unazad tri i pol godine - za 2,3 posto, i to zbog rasta cijena energenata.

I kolovozu su cijene energije prema srpnju povećane, i to za 2,6 posto, odmah iza 2,7 postotno rasta zabilježenog kod kapitalnih proizvoda.

Izuzev intemedijarnih proizvoda (osim energije), koji bilježe pad od 0,5 posto, na mjesečnoj je razini povećanje cijena industrijskih proizvoda zabilježeno i u ostalim glavnim industrijskim grupacijama.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju povećane su tako za 1,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za najmanjih 0,8 posto.

Promatrano prema glavnim područjima djelatnosti, u prerađivačkoj su industriji industrijskih proizvoda pri proizvođačima na mjesečnoj razini porasle za 0,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 4,9 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom ostale na razinama iz srpnja.

Pritom se najveći rast cijena industrijskih proizvoda, i to za 4,4 posto, bilježi u proizvodnji koksa i naftnih derivata, dok proizvodnja metala bilježi najveće, 2,6 postotno smanjenje cijena.

Na međugodišnjoj razini, u kolovozu ove godine prema istom mjesecu lani, u prerađivačkoj su industriji cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima porasle za 3,4 posto, u rudarstvu i vađenju za 3,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za čak 14,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙