FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ PRIMIO VJERODAJNICE VELEPOSLANIKA NJEMAČKE I TAJLANDA

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Njemačko-hrvatske bilateralne odnoseobilježava uzajamno prijateljstvo, a dvije zemlje povezuju mnogazajednička iskustva, osobito iz vremena kad je Hrvatska stjecalaneovisnost, rekao je u četvrtak novi njemački veleposlanik u RHJuergen Staks, predajući vjerodajnice predsjedniku Stjepanu Mesiću.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Njemačko-hrvatske bilateralne odnose obilježava uzajamno prijateljstvo, a dvije zemlje povezuju mnoga zajednička iskustva, osobito iz vremena kad je Hrvatska stjecala neovisnost, rekao je u četvrtak novi njemački veleposlanik u RH Juergen Staks, predajući vjerodajnice predsjedniku Stjepanu Mesiću.

"I mnogobrojni politički, gospodarski, umjetnički i znanstveni posjeti objema zemljama jasno izražavaju dobre odnose pune povjerenja", rekao je Staks, istaknuvši kako Mesić, zahvaljujući višestrukim posjetima, i sam ima "živog udjela u razvoju događaja" u Njemačkoj.

Podsjetivši na činjenicu kako je točno prije godinu dana savezni kancelar Gerhard Schroeder bio gost u Zagrebu i da je u lipnju Hrvatsku posjetio ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, novi njemački veleposlanik rekao je da će i skorašnji međusobni posjeti političara nastaviti tu razmjenu.

Dobivanjem statusa kandidata za članstvo u EU, "Hrvatska je ne samo sebi, već i cijeloj regiji dokazala da se politička i gospodarska transformacija isplati", rekao je Staks u nastupnom govoru, najavivši kako će "učiniti sve na daljnjem njegovanju tradicionalno izvrsnih odnosa (dviju zemalja) i potpori Hrvatskoj u njezinom finišu do cilja".

Predsjednik Mesić veleposlaniku Staksu rekao je da su "odnosi s Njemačkom za Hrvatsku oduvijek bili od posebnog značenja", podsjetivši na izniman odjek koji je među građanima Hrvatske imala spremnost Njemačke da podupre Hrvatsku na putu prema samostalnosti i među prvima prizna njezinu suverenost.

Zahvalivši Njemačkoj na višegodišnjoj pomoći koja je pridonijela hrvatskom društvu u cjelini, Mesić je rekao kako pred Hrvatskom sad stoji zadaća ispunjenja strateških ciljeva, članstva u EU i NATO-u.

"Svjesni svih obveza koje proizlaze iz tog statusa (kandidata za članstvo u EU), želimo dovršiti proces usklađivanja zakonodavstva s eusropskim i postići da načela demokracije i pravne države postanu dijelom i naših zasada", rekao je Mesić.

Predsjednik je dodao kako Hrvatska želi nastaviti razvijati dobre odnose s Njemačkom i izrazio uvjerenje u nastavak dobre suradnje na multilateralnom planu, "posebno na putu daljnjeg približavanja Hrvatske EU i NATO-u".

Predsjednik Mesić prije toga je primio i vjerodajnice novog tajlandskog veleposlanika u zagrebu Tawatchaija Piyarata, kazavši kako Hrvatska i Tajland, iako zemljopisno vrlo udaljene, "već niz godina uspješno surađuju i sve se bolje poznaju".

Također je izrazio želju za nastavkom razvoja sveukupno dobrih odnosa, te za intenziviranjem gospodarskih odnosa.

"Želja nam je da tajlandsko tržište postane privlačno za naše tvrtke, a preko njega i tržišta zemalja ASEAN-a", rekao je Mesić, izrazivši nadu da će Tajland poduprijeti hrvatsku kandidaturu za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti.

Veleposlanik je prije toga u govoru podsjetio na posjet tajlandske princeze Mahe Chakri Sirindhorn Hrvatskoj 1999., te na Mesićev boravak u Tajlandu u veljači 2002.

Ti su posjeti pomogli "da se poveća međusobno poznavanje i razumijevanje naših država i naroda" , rekao je Piyarat, izrazivši uvjerenje kako će "u budućnosti biti više razmjena takvih visokih posjeta između Tajlanda i Hrvatske".

Predsjednik Mesić nastupne je posjete novih veleposlanika iskoristio kako bi uputio pozive predsjedniku Njemačke Horstu Koehleru i tajlandskom kralju Bhumibolu Adulyadeju da posjete Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙