FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište(HNK) počelo je večeras novu sezonu premijerom opere "Koriolan"Stjepana Šuleka u režiji Zorana Juranića i pod dirigentskim vodstvommaestra Pavla Dešpalja.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) počelo je večeras novu sezonu premijerom opere "Koriolan" Stjepana Šuleka u režiji Zorana Juranića i pod dirigentskim vodstvom maestra Pavla Dešpalja.

Tom glazbenom dramom u tri čina, koju je Šulek skladao prema istoimenoj Shakespeareovoj drami, zagrebačka Opera obilježava 90. obljetnicu skladateljeva rođenja. Praizvedba "Koriolana" bila je u Zagrebu 1958. u režiji Vlade Habuneka i s dirigentom Milanom Horvatom.

"Koriolan" je poznat kao jedna od najboljih, ali i ne najizvođenijih Shakespearovih drama. Djelo se temelji na legendi o Koriolanu, rimskom patriciju kojega prezire plebs, a uvrijeđen što ga taj isti plebs ne želi za konzula, biva protjeran iz Rima i postaje neprijatelj toga grada.

Kako se navodi u programskoj knjižici, Šulek je posegnuo za "Koriolanom" jer je kao čovjek i kao umjetnik u vremenu u kojem je živio osjećao mnogo dodirnih točaka s tim likom držeći ga beskompromisnim borcem za ideale, koje je nastojao ostvariti pod cijenu vlastite propasti. Scenograf predstave je je Žorž Draušnik, kostimografkinja je Danica Dedijer-Marčić, a uz Zbor i Orkestra HNK nastupili su Tomislav Bekić, Ivanka Boljkovac, Željka Martić, Nikša Radovanović, Tvrtko Stipić, Davor Radić, Ozren Bilušić i drugi.

Predstava je posvećena i uspomeni na nedavno preminuloga Janka Kichla, nekadašnjeg ravnatelja zagrebačke Opere i vrhunskoga hrvatskoga violončeliste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙