FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLITIČKI ODNOSI RH I CIPRA DOBRI, GOSPODARSKIM TREBA POTICAJ

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska i Cipar nemaju nikakvihotvorenih pitanja, politički su odnosi dobri ali ih treba oploditi nagospodarskom planu, izjavio je u petak ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul nakon razgovora s ciparskim kolegom Georgeom Iacovouom ipotpisivanjem sporazuma o konzultacijama između dvaju ministarstava.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska i Cipar nemaju nikakvih otvorenih pitanja, politički su odnosi dobri ali ih treba oploditi na gospodarskom planu, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nakon razgovora s ciparskim kolegom Georgeom Iacovouom i potpisivanjem sporazuma o konzultacijama između dvaju ministarstava.

"Dobre političke odnose treba pretočiti u poboljšanje gospodarskih odnosa", kazao je Žužul.

Ciparski šef diplomacije izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, izvijestivši novinare da je predložio i druge sporazume, poput otvaranja izravne zračne linije između Larnake i Zagreba.

"Želimo tješnje i dinamičnije gospodarske odnose s Hrvatskom", rekao je Iacovou.

On je kazao da se, s obzirom na to da je Hrvatska mediteranska zemlja, raduje suradnji Cipra i Hrvatske na euromediteranskim forumima koje je uspostavila Europska unija.

Ističući da je Cipar podupirao Hrvatske težnje prema EU, dobivanje statusa kandidata i određivanja početka pregovora o pridruženju, Iacovou je rekao da Cipar zagovora ulazak Hrvatske u Uniju kao neovisne, slobodne zemlje koja će se ocjenjivati po svojim postignućima i koja se, po tom pitanju, neće vezati uz regiju.

Hrvatskoj je, rekao je, ponudio iskustva Cipra u "teškim ali uspješnim pregovorima s EU".

Žužul je također novinare izvijestio da je od ciparskog kolege zatražio podršku za hrvatsko mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a za razdoblje 2008/09.

"To nam je od posebnog značenja", rekao je Žužul, a Iacovou je objasnio da Hrvatska, kao zemlja kandidat, mora imati potporu cijele Europske unije.

"Cipar će se pobrinuti za konsenzus unutar Unije", dodao je Iacovou.

Ciparski šef diplomacije nije mogao izbjeći pitanje o Slobodanu Miloševiću i otuđenom novcu bivše Narodne banke Jugoslavije, i navodnoj ulozi ciparskih banaka u skrivanju tog novca.

"Mi surađujemo s Hrvatskom po tom pitanju, no nema nikakvih materijalnih dokaza da je novac u ciparskim bankama", kazao je ciparski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙