FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREMIJER CIPARSKIH TURAKA OPTUŽUJE EU ZA RAVNODUŠNOST

LONDON, 11. rujna 2004. (Hina) - Premijer ciparskih Turaka Mehmet AliTalat kritizirao je, u intervjuu za Financial Times objavljen usubotu, Europsku uniju jer nije uspjela okončati ekonomsku izolacijuturskog dijela Cipra.
LONDON, 11. rujna 2004. (Hina) - Premijer ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat kritizirao je, u intervjuu za Financial Times objavljen u subotu, Europsku uniju jer nije uspjela okončati ekonomsku izolaciju turskog dijela Cipra.

"Okončanje međunarodne izolacije ciparskih Turaka nije samo taktika za poboljšanje uvjeta našeg života. To je strateško pitanje za rješavanje ciparskog problema", ustvrdio je.

EU i Ujedinjeni narodi pokušali su ujediniti taj otok prije nego što je Cipar ušao u članstvo Europske unije 1. svibnja. Ciparski Turci podržali su mirovni plan na referendumu u travnju, ali su ga ciparski Grci odbacili.

Takvo glasovanje ciparskih Grka stavilo je mirovni plan na mrtvu točku i u Europsku uniju ušao je samo njihov dio otoka.

Europska komisija je nakon toga obećala prijedloge za jačanje gospodarskog razvoja puno siromašnijeg sjevera, koji je dugo bio pod međunarodnim sankcijama, a priznala ga je samo Turska.

Cipar je podijeljen na Grčki i Turski dio otkad je Turska izvršila invaziju na sjeverni dio otoka 1974. nakon što su ciparski Grci izvršili državni udar s ciljem ujedinjenja s Grčkom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙