FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: DVIJE TALIJANKE OSLOBOĐENE ZA MILIJUN DOLARA

RIM, 29. rujna 2004. (Hina/AR) - Dvije talijanske humanitarnedjelatnice Simona Pari i Simona Torretta od srijede se nalaze u svojimdomovima nakon 21 dana provedenog u zatočeništvu u Iraku a za njihovooslobađanje Italija je platila milijun dolara.
RIM, 29. rujna 2004. (Hina/AR) - Dvije talijanske humanitarne djelatnice Simona Pari i Simona Torretta od srijede se nalaze u svojim domovima nakon 21 dana provedenog u zatočeništvu u Iraku a za njihovo oslobađanje Italija je platila milijun dolara.

Dvije su Talijanke bile otete u Bagdadu 7. rujna, u Uredu njihove nevladine udruge koja pomaže djeci. Nitko od nepoznatih terorista nije preuzeo odgovornost za otmicu niti postavljao ultimatume.

Talijanska vlada je preko svojih tajnih službi i posebno preko talijanskog Crvenog križa, koji još jedini od međunarodnih organizacija djeluje u Bagdadu, stupila je u vezu s predstavnicima otmičara dviju Simona. Prvi pregovori počeli su 21. rujna i tada su otmičari zatražili pet milijuna dolara i povlačenje talijanskih snaga iz Iraka, što talijanska vlada nije mogla prihvatiti pa su pregovori nastavljeni.

Nakon što je plaćena prva polovica otkupa, plaćena je i cijela svota od milijun dolara, a posebni povjerenik Crvenog križa za Bagdad Maurizio Scelli preuzeo je otete djevojke koje su bile odjevene u arapske nošnje.

Oslobođene su u utorak popodne, prebačene do aerodroma u Bagdadu da bi zrakoplovom talijanskog Ratnog zrakoplovstva stigle u Rim u noći od utorka na srijedu .

Osim plaćanja otkupa Crveni križ je preuzeo i obvezu da će prebaciti 15 teških bolesnika iz Bagdada u Italiju na liječenje do čega bi trebalo doći u srijedu ili četvrtak.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi objelodanio je da su Amerikanci predlagali vojno oslobađanje dviju Talijanki, ali je ta ideja odbačena i prednost je dana pregovorima.

Berlusconi je više nego zadovoljan rezultatima vladina djelovanja u toj osjetljivoj situaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙