FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ITALIJI ZABRANJENA BURKA

RIM, 23. rujna 2004. (Hina/AR) - U Italiji je zabranjena burka,zakonom je zabranjeno pokrivati lice jer se time onemogućavaidentifikacija, izjavio je ministar za odnose s parlamentom CarloGiovanardi u Zastupničkom domu odgovarajući na pitanje Sjeverne lige ouporabi i nošenju burke.
RIM, 23. rujna 2004. (Hina/AR) - U Italiji je zabranjena burka, zakonom je zabranjeno pokrivati lice jer se time onemogućava identifikacija, izjavio je ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi u Zastupničkom domu odgovarajući na pitanje Sjeverne lige o uporabi i nošenju burke.

Giovanardi je kazao, kako u četvrtak piše "Corriere della Sera", odgovarajući na zastupničko pitanje da "poštivanje vjerske slobode treba uvijek biti povezano s važećim zakonima".

Zakon, po njegovim riječima, zabranjuje "pojavljivati se maskiran na javnim mjestima" i to se, zaključio je ministar, ne može tumačiti kao kršenje prava na izražavanje vjere". Taj isti zakon predviđa i novčanu kaznu za one koji se, noseći burku, ne žele zatim identificirati.

Glede osobnih iskaznica zakon dopušta da osobe imaju pokrivene glave na fotografijama. Časne sestre se primjerice slikaju pokrivene glave.

U Italiji je zabilježen samo jedan slučaj i to u mjestu Drezzo pokraj Comoa da je dva puta novčano kažnjena, sa po 41,32 eura, Talijanka Sabrina Varroni. Ona se udala za marokanskog muslimana, prešla na islam i već četiri godine nosi burku.

Prije nekoliko dana gradsko vijeće uvelo obvezu kažnjavanja osoba pokrivene glave, a na osnovi starog zakona iz 1931., još iz vremena Kraljevine Italije, po kojem se branilo pokrivanje lica.

Sjeverna liga želi uvođenje takvih normi i u cijeloj Italiji i pooštravanje kazni za sve koji nose burku. Oporbeni lijevi centar ismijava takve sjevernoligaške namjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙