FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zašto Solana nakon Ljubljane nije posjetio Zagreb

LJUBLJANA,29. rujna 2004.(Hina) - Visoki povjerenik EU-a za vanjskupolitiku i sigurnost Javier Solana nije u Ljubljanu došao da biposredovao u sporu s Hrvatskom, ali je uputio jasne poruke o potrebidijaloga, a slovenski premijer Anton Rop ublažio je svoju ranijuizjavu o uskraćivanju bezuvjetne potpore Hrvatskoj na njezinu putu uEuropsku uniju, navodi u srijedu mariborski dnevni list "Večer".
LJUBLJANA,29. rujna 2004.(Hina) - Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana nije u Ljubljanu došao da bi posredovao u sporu s Hrvatskom, ali je uputio jasne poruke o potrebi dijaloga, a slovenski premijer Anton Rop ublažio je svoju raniju izjavu o uskraćivanju bezuvjetne potpore Hrvatskoj na njezinu putu u Europsku uniju, navodi u srijedu mariborski dnevni list "Večer".

Komentator Branko Maksimovič posebno se osvrće na mogućnost da se Solana pojavi kao istaknuta osoba koja bi Sloveniji i Hrvatskoj pomagala u uspostavi dijaloga i rješenju spora oko granice. Na to aludira i dio obrazloženja predsjednika Janeza Drnovšeka za dodjelu visokoga državnog odličja Solani u kojemu se spominje tzv. španjolski kompromis, odnosno posredništvo Solane s mjesta španjolskog ministra vanjskih poslova kada je 1995. godine nagodbom riješeno pitanje talijanskog blokiranja Slovenije na njezinu putu u EU.

"Na sve su te događaje pomislili mnogi nakon što je Rop prošlog četvrtka, reagirajući na incident na granici izjavio da Slovenija do daljnjega više ne može podupirati ulazak Hrvatske u EU", što je vlada istoga dana na svojoj redovitoj sjednici uobličila i u poseban zaključak", piše Maksimovič. On dodaje da su mnogi pomislili da Solana u Sloveniju dolazi kako bi se sklopio "španjolski kompromis broj 2" i pomoglo u uspostavi mira na rijeci Dragonji i u Piranskom zaljevu.

"No, Solanin posjet bio je planiran nekoliko tjedana prije i s drugim razlogom. Iako je u obrazloženju dodjele odličja Solani rečeno da je to i poticaj za daljnju suradnju, prevario se onaj tko je pomislio da će se Solana iz istih stopa s Brda kod Kranja uputiti u Zagreb i dati lekciju o europskom ponašanju", navodi Maksimovič.

Može se samo pretpostaviti o čemu su Drnovšek i Solana govorili uz večeru i prilikom doručka, te što je bilo rečeno u razgovorima u četiri oka Solane i ministra vanjskih poslova Vajgla. No, nije tajna da je Solana u dvominutnom zahvalnom govoru, primajući odličje, čak tri puta naglasio da Slovenija mora biti uzor balkanskim državama jer "biti član Europske unije privilegija, a ponekad je i teret budući da s drugima treba surađivati i sklapati kompromise", navodi u citatu Solane komentator Maksimovič. Zato je - dodaje - i izjava premijera Ropa da Slovenija podržava sve države zapadnog Balkana na putu u Europsku uniju zazvučala kao kompromis, zaključuje se u komentaru mariborskog lista "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙