FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI RAZVILI TEST ZA OTKRIVANJE PTIČJE GRIPE

LONDON, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenicirazvili su test za ptičju gripu o čemu su izvijestili na sastankubritanske Agencije za zdravstvenu zaštitu.
LONDON, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici razvili su test za ptičju gripu o čemu su izvijestili na sastanku britanske Agencije za zdravstvenu zaštitu.

Kako bi se zaštitilo stanovništvo, zaraza se mora otkriti što prije, a novi će testovi pokazivati je li neka osoba zaražena ili je bila izložena virusu ptičje gripe. Takvi su testovi nužni jer postojeći testovi koji se koriste za otkrivanje ljudske gripe nisu dovoljno osjetljivi na sojeve ptičje gripe.

Usto, istraživači su otkrili i test koji mjeri razinu antitijela koja se razvijaju kad osoba dođe u dodir s virusom.

"Ta je mogućnost nužna u pripremi za pandemiju jer se tim testovima može kontrolirati i djelotvornost cjepiva protiv sojeva gripe", rekla je dr. Maria Zambon voditeljica laboratorija za gripu pri Agenciji za zdravstvenu zaštitu.

Prošloga je tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da je dječak koji je umro u Vijetnamu vjerojatno bio zaražen sojem ptičje gripe H5N1, za koji se stručnjaci boje da bi mogao izazvati pandemiju.

Dosad su od ptičje gripe obolijevale osobe koje su bile u dodiru s oboljelim pticama ili njihovim izlučevinama. Međutim, ako se soj ptičje gripe H51N može prenijeti s čovjeka na čovjeka, postoji mogućnost mutacije virusa. Takav mutirani virus mogao bi se širiti jednako brzo kao ljudska gripa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙