FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GHOBADIJEV FILM "KORNJAČE MOGU LETJETI" DOBITNIK ZLATNE ŠKOLJKE U ST.SEBASTIANU

SAINT SEBASTIEN, 25. rujna 2004. (Hina/AFP) - Film "Kornjače moguletjeti" ("Turtles can fly") Iranca Bahmana Ghobadija o iračkoj djecižrtvama rata osvojio je u subotu Zlatnu školjku (Concha de Oro),glavnu nagradu međunarodnog filmskog festivala u Saint Sebastianu, ušpanjolskoj Baskiji.
SAINT SEBASTIEN, 25. rujna 2004. (Hina/AFP) - Film "Kornjače mogu letjeti" ("Turtles can fly") Iranca Bahmana Ghobadija o iračkoj djeci žrtvama rata osvojio je u subotu Zlatnu školjku (Concha de Oro), glavnu nagradu međunarodnog filmskog festivala u Saint Sebastianu, u španjolskoj Baskiji.

Radnja filma "Kornjače mogu letjeti", posljednjeg filma koji je prikazan u natjecateljskoj skupini, događa se u kurdskom izbjegličkom logoru na sjeveru Iraka, uoči američkog napada.

"Moj film ne govori o politici, već o stvarnom životu ljudi. Pokušao sam pokazati prizore koje kabelska i satelitska televizija nikada ne prikazuju. Američki predsjednik George W. Bush i svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein postali su tv-zvijezde, ali pravi junaci su ta djeca", kazao je redatelj na konferenciji za tisak održanoj u petak.

Žiri za dodjelu nagrada, kojim je predsjedao španjolsko-peruanski pisac Mario Vargas Llosa, dodijelio je u subotu Srebrne školjke za najboljeg glumca i glumicu Dancu Ulrichu Thomsenu i Connie Nielsen za film "Brothers" redateljice Susanne Bier, film o kobnim posljedicama rata na obitelj čiji je otac poslan u Afganistan.

Film "San ljetne noći" srpskog redatelja Gorana Paskaljevića dobio je specijalnu nagradu žirija zbog "načina na koji progovara o tragičnim posljedicama građanskog sukoba kroz odnos između preživjelog sudionika sukoba i autistične djevojke", ističe žiri.

U službenom natjecateljskom dijelu festivala u Saint Sebastianu sudjelovalo je šesnaest filmova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙