FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR: TRGOVINA BH-VIZAMA JE PRIJETNJA SIGURNOSTI

SARAJEVO,25. rujna(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne iHercegovine Mladen Ivanić oštro je upozoren kako zloporabe povezane sizdavanjem bosanskohercegovačkih viza ozbiljno dovode u pitanjesigurnost ne samo te zemlje nego i cijelog regiona.
SARAJEVO,25. rujna(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić oštro je upozoren kako zloporabe povezane s izdavanjem bosanskohercegovačkih viza ozbiljno dovode u pitanje sigurnost ne samo te zemlje nego i cijelog regiona.

Kako u subotu piše sarajevsko "Oslobođenje", zamjenik Visokog predstavnika za BiH Donald Hays 14. rujna uputio je pismo Ivaniću u kojemu stoji kako "propusti i zloporabe povezane s izdavanjem viza strancima u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH predstavljaju prijetnju međunarodnoj sigurnosti i dodatno narušavaju reputaciju BiH u globalnoj borbi protiv terorizma".

Haysovo upozorenje uslijedilo je nakon što je ranije otkriveno kako je iz konzularnog odjela veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Bruxellesu na neobjašnjiv način nestalo 60 obrazaca za vize.

To međutim nije usamljeni slučaj jer su ranije nestajali obrasci za vize iz veleposlanstva u Amanu a utvrđeno je i da je značajan broj ilegalnih imigranata koji su u BiH pokušali ući s krivotvorenim vizama u putovnicama imao vizne obrasce kojima su raspolagala veleposlanstva BiH u Pekingu i New Delhiju.

Zamjenik ravnatelja Državne granične službe BiH Nijaz Spahić tvrdio je kako su brojni kineski državljani pristizali u sarajevsku zračnu luku s vizama izdanim u Pekingu navodeći pri tom kako u BiH navodno dolaze na skijanje.

Navala "skijaša" iz Kine bosanskohercegovačkim graničarima je postala posebice sumnjiva kada su shvatili da oni u prtljagu imaju samo ljetnju odjeću.

Sarajevski tjednik "Dani" tvrdi pak kako nije nikakva tajna da se vize prodaju Kinezima i to vjerojatno uz znanje samog ministra Ivanića.

Cijena takve "ulaznice" u BiH navodno je pet tisuća američkih dolara a da posao dobro ide svjedoči i pravi China Town koji je niknuo u jednom od sarajevskih predgrađa.

Ilegalnim imigrantima posebice je teško ući u trag jer vize koje oni dobijaju nemaju serijski broj a MVP ih ne uvodi niti u poslovne knjige. Ured Visokog predstavnika uvjeren je kako Ministarstvo vanjskih poslova nije učinilo ništa kako bi se ovi slučajevi ispitali i do kraja rasvijetlili. Također je utvrđeno kako nije bilo ni najnužnije kordinacije s Ministarstvom sigurnosti. Doministar sigurnosti Dragan Mektić i sam je potvrdio kako mu iz MVP-a do sada nisu stizali podaci o izdanim vizama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙