FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA ZAGOVARA SAVEZ CIVILIZACIJA

NEW YORK, 22. rujna 2004. (Hina) - Španjolski premijer Jose LuisRodriguez Zapatero u svome se govoru na Općoj skupštini Ujedinjenihnaroda zauzeo za "savez civilizacija" Zapada i Islama i dijalog kaosredstva borbe protiv terorizma.
NEW YORK, 22. rujna 2004. (Hina) - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u svome se govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda zauzeo za "savez civilizacija" Zapada i Islama i dijalog kao sredstva borbe protiv terorizma.

"Kao predstavnik zemlje obogaćene različitim kulturama, želim pred ovom skupštinom predložiti savez civilizacija između zapadnog svijeta i arapsko-muslimanskog svijeta", rekao je Zapatero u govoru pred Općom skupštinom UN-a u utorak a prenijela agencija France presse.

Pobjednik parlamentarnih izbora nekoliko dana nakon terorističkih napada islamista 11. ožujka u Madridu, Zapatero je odmah po preuzimanju dužnosti povukao španjolske vojnike iz Iraka te uzeo novi politički smjer u odnosu na prethodnu vladu Jose Marie Aznara, koji je bio saveznik Sjedinjenih Država, Britanije i Italije.

"Moramo odsad izbjegavati da se prema nama podiže zid mržnje i nerazumijevanja", izjavio je u UN-u podsjetivši da su u zadnjih 30 godina Španjolci "naučili mnogo o terorizmu", "upoznali njegov užas" ali se naučili i boriti protiv njega.

Za prva službena putovanja u proljeće novi premijer je odabrao Njemačku i Francusku, motore Europske unije, ali i najglasnije protivnice rata u Iraku.

Želim Španjolsku smjestiti u "staru Europu", aludirao je tada na izjavu američkog ministra obrane koji je zemlje protivnice intervencije u Iraku nazvao "starom Europom".

Nakon trojnog francusko-njemačko-španjolskog sastanka početkom rujna u Madridu Zapatero je izjavio da se Španjolska vratila u srce Europe" i da je "stara Europa sada kao nova".

Usporedno je Madrid počeo snažnije jačati veze sa zemljama Magreba pa je za posjeta Tunisu u rujnu Zapatero naglasio da je "jedan od ciljeva" njegove vlade "važnost dijaloga s arapskim svijetom".

"Rat u Iraku bio je pokrenut kako bi se ta regija pacificirala, a godinu dana poslije situacija je gora", kazao je tada braneći svoju odluku o povlačenju španjolskih vojnika kao "primjerenu".

Kritičari povlačenja Španjolaca iz Iraka ocijenili su da je tim potezom službeni Madrid pokazao slabost i pokleknuo pod prijetnjama terorista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙