FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USTAVNI SUD UTVRDIO NOVA IMENA GRADOVA U REPUBLICI SRPSKOJ

SARAJEVO,24. rujna 2004.(Hina) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine donioje odluku kojom se utvrđuju novi nazivi trinaest općina na područjuRepublike Srpske čiji su nazivi ranije ocijenjeni neustavnima jer su uimenu sadržavali prefiks srpski, potvrdio je u petak u Sarajevupredsjednik suda Mato Tadić. Tako su u uporabu vraćena imena BosanskiBrod, Bosanska Kostajnica, Foča i druga.
SARAJEVO,24. rujna 2004.(Hina) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se utvrđuju novi nazivi trinaest općina na području Republike Srpske čiji su nazivi ranije ocijenjeni neustavnima jer su u imenu sadržavali prefiks srpski, potvrdio je u petak u Sarajevu predsjednik suda Mato Tadić. Tako su u uporabu vraćena imena Bosanski Brod, Bosanska Kostajnica, Foča i druga.

Tadić je novinarima kazao da je Ustavni sud bio prisiljen donijeti ovakvu odluku kao privremenu mjeru jer je Narodna skupština Republike Srpske propustila rok od tri mjeseca u kojemu je sporne nazive općina trebala izmijeniti sama nakon presude Ustavnog suda od 27. veljače.

Sud je tada zaključio da su jednonacionalni nazivi općina nametnuti u ratu neprihvatljivi te da se oni moraju izmijeniti.

Srpska većina u parlamentu RS zapravo je pokušala izigrati bit takve odluke Ustavnog suda tako što je općinama koje su imale prefiks "srpski" samo dodala odrednicu "u Republici Srpskoj".

Vijeće naroda stavilo je veto na takav prijedlog zakona a nakon toga je ponovno reagirao Ustavni sud BiH.

Najnovijom odlukom ovog Suda vraćena su u uporabu imena Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica te Foča koju su srpske vlasti tijekom rata prozvali Srbinje.

Područje koje se do sada nazivalo Srpsko Sarajevo, kako je pojasnio Tadić, od sada će se zvati Sarajevo-istok.

Po istom modelu promijenjeni su nazivi i svih drugih spornih općina.

Parlament RS sada ponovno ima rok od mjesec dana da pokuša zakonom utvrditi imena općina koja će biti općeprihvatljiva. Dok se to ne dogodi vrijedit će imena koja je utvrdio Ustavni sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙