FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORDIJSKI MINISTRI NUDE SURADNJU ZEMLJAMA JI EUROPE

KOPENHAGEN, 23. rujna 2004. (Hina/dpa) - Ministri obrane petnordijskih zemalja objavili su u četvrtak planove o suradnji napodručju obrane koju će ponuditi nekim zemljama jugoistočne Europe, sciljem postizanje mira i stabilnosti u toj regiji.
KOPENHAGEN, 23. rujna 2004. (Hina/dpa) - Ministri obrane pet nordijskih zemalja objavili su u četvrtak planove o suradnji na području obrane koju će ponuditi nekim zemljama jugoistočne Europe, s ciljem postizanje mira i stabilnosti u toj regiji.

Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska ranije su poduprle napore čiji je cilj bio jačanje demokracije u baltičkim zemljama nakon raspada SSSR-a. Estonija, Latvija i Litva nedavno su se pridružile NATO-au i EU-u.

Potpora balkanskim zemljama ostvarivat će se u najvećoj mogućoj mjeri u skladu s programima NATO-a i EU-a, izvijestilo je dansko ministarstvo obrane. Sastanak se održava u danskome gradu Soenderborgu.

Nordijska ponuda odnosi se na Hrvatsku, BiH, Albaniju, Makedoniju te Srbiju Crnu Goru. Sastanku ministara obrane spomenutih pet nordijskih zemalja prisustvuje srpskocrnogorski ministar obrane Prvoslav Davinić.

Cilj inicijative koja će se provoditi pod nazivom "Inicijativa nordijskih zemajla za regionalnu suradnju na području obrane" jest "stvoriti prostor u kojemu će nordijske zemlje moći djelovati na razvoju i koordinaciji aktivnosti kada je riječ o pitanjima obrane na teritoriju balkanskih zemalja da bi se ondje postigli mir i stabilnost", stoji u priopćenju danskog ministarstva obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙