FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: HRVATSKA SPREMNA ZA MIROVNE MISIJE

NEW YORK, 23. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderistaknuo je u srijedu, u prvom obraćanju jednog hrvatskog premijeraOpćoj skupštini UN-a, središnju ulogu Ujedinjenih naroda u borbiprotiv terorizma i oružja masovnog te izrazio spremnost Hrvatske zaveće sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a.
NEW YORK, 23. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader istaknuo je u srijedu, u prvom obraćanju jednog hrvatskog premijera Općoj skupštini UN-a, središnju ulogu Ujedinjenih naroda u borbi protiv terorizma i oružja masovnog te izrazio spremnost Hrvatske za veće sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a.

Obrazložio je i kandidaturu Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a.

Sanader je izdvojio terorizam i oružje masovnog uništavanja kao najteže prijetnje svijetu te se zauzeo za vodeću ulogu Svjetske organizacije u suprotstavljanju tim izazovima.

On je na Općoj skupštini, na kojoj se ove godine okupilo najmanje 89 šefova država i vlada, kazao kako je jednako opasna prijetnja oružja masovnog uništavanja koje ako se poveže s terorizmom "može donijeti čovječanstvu nezamislivu količinu razaranja".

"Stoga se ne smijemo opustiti u borbi protiv globalnog terorizma. Niti možemo zanemariti pogubni učinak oružja masovnog uništavanja. To mora ostati u vrhu naših prioriteta; svako oklijevanje da ta pitanja rješavamo na vrijeme i na pravi način može imati neoprostive posljedice", rekao je hrvatski premijer.

Sanader se založio za središnju ulogu Svjetske organizacije u suočavanju s prijetnjama svijetu na početku 21. stoljeća.

"U sučeljavanju s uznemirujućim izazovima, kao što su sigurnosna pitanja, siromaštvo, pandemije i ekološka pitanja, združeno djelovanje će najlakše donijeti najbolje rezultate, jer čak ni najmoćniji među nama ne mogu sami iznijeti taj teret", naglasio je Sanader.

On je istaknuo da je činjenica da se toliko svjetskih čelnika okupilo na početku 59. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a "znakovita potvrda multilateralizma kao vodeće snage u globalnoj politici".

Premijer Sanader je naglasio da je Hrvatska odlučna pridonijeti "najbolje što može" uspjehu UN-a i načelima na kojima se temelji.

Sanader je rekao da Hrvatska pruža potporu izvješću glavnog tajnika UN-a Kofija Annana prema kojem UN trebaju "odgovarajuću sigurnost i institucionalnu pokretljivost kako bi se mogli prilagoditi novim prilikama u svijetu".

Sanader je pozvao članice UN-a da udvostruče napore u reformi Vijeća sigurnosti i revitalizaciji Opće skupštine.

Glede reformi Vijeća sigurnosti, "Hrvatska podupire proširenje Vijeća sigurnosti u svim kategorijama članstva, temeljeno na odgovarajućoj regionalnoj zastupljenosti", rekao je on.

"Učinimo Ujedinjene narode još relevenatnijim, kroz brojne poticajne i zajedničke pristupe koji će povećati učinkovitost naših združenih napora i rezultirati Organizacijom koja ima sposobnosti odgovoriti na sve potrebe i realnosti novoga stoljeća", kazao je on.

Hrvatska podržava Milenijsku deklaraciju, kazao je Sanader, kao osnovu za reformu sustava Ujedinjenih naroda i daljni korak prema jačanju autoriteta, operativne sposobnosti i učinkovitog djelovanja Svjetske organizacije, rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je naglasio i značenje angažmana UN-a na rješavanju razvojnih problema svijeta, uključujući siromaštvo, krijumčarenje droga, širenje bolesti i izmjene globalne klime.

"Svi mi želimo vidjeti snažne i odlučne Ujedinjene narode koji su sposobni učinkovito odgovoriti na sadašnje i buduće izazove, no to se neće dogoditi samo od sebe. To isključivo ovisi o doprinosu i privrženosti svake i svih zemalja članica", istaknuo je Sanader.

Govoreći o ljudskim pravima hrvatski premijer je rekao da Hrvatska podržava univerzalnu ratifikaciju međunarodnih instrumenata na području ljudskih prava, ali i da će bez njihove učinkovite provedbe sama potpora ostati nedostatna, dodajući da Hrvatska drži da Povjerenstvu UN-a za ljudska prava treba osigurati neometan nastavak provedbe njegova mandata. Napomenuo je da Hrvatska u zaštiti ljudskih prava poklanja posebnu pozornost pravima nacionalnih manjina kao i pravima žena, djece, izbjeglica i invalidnih osoba.

Sanader je istaknuo potporu Hrvatske jačanju sporazuma o međunarodnom razoružanju i neširenju oružja poput Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) te stupanje na snagu Cjelovitog ugovora o zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) kao i uspostavi učinkovite verifikacije za CTBT i Konvenciju o biološkom i toksičnom oružju.

Jednaku pozornost treba posvetiti i sprječavanju nezakonite trgovine malim i lakim oružjem čije širenje raspiruje regionalne sukobe, te igra ulogu u terorizmu, trgovini drogom i organiziranom kriminalu.

Sanader je podsjetio da hrvatski pripadnici mirovnih snaga sudjeluju u sedam mirovnih misija UN-a i rekao da je Hrvatska odlučna dalje širiti svoje sudjelovanje u mirovnim misijama "kako glede sastava i broja vojnika, tako i glede područja operacija".

Napominjući da je Hrvatska predstavila svoju kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti u mandatu 2008-2009. premijer Sanader je rekao da bi članstvo u Vijeću za Hrvatsku, koja nikad nije bila dio toga tijela, bilo veliko priznanje i prepoznavanje napora uspješno uloženih u mir i stabilnost jugoistočne Europe.

On je kazao kako je Hrvatska ponosna na svoja postignuća jer je nakon što je u početku svoje samostalnosti bila percipirana kao europska krizna točka uspjela izrasti u jednog od ključnih graditelja stabilnosti u jugositočnoj Europi i šire.

"Hrvatska uspješno kroči putem euro-atlantskih integracija s jasnim ciljem EU i NATO članstva. Dobri bilateralni odnosi sa svim našim susjedima i šire, prekogranična i regionalna suradnja, kao i konstruktivni multilateralizam, ostaju temeljem hrvatske vanjske politike", kazao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙