FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hzjz predstavio priručnik o šećernoj bolesti

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo(HZJZ) predstavio je danas priručnik "Brinuti o zdravlju: Šećernabolest i ja", koji je namijenjen novootkrivenim bolesnicima od šećernebolesti te kao pomoć liječnicima i medicinskim sestrama u edukacijibolesnika.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predstavio je danas priručnik "Brinuti o zdravlju: Šećerna bolest i ja", koji je namijenjen novootkrivenim bolesnicima od šećerne bolesti te kao pomoć liječnicima i medicinskim sestrama u edukaciji bolesnika.

Priručnik su izradili stručnjaci HZJZ-a u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga, tiskan je u 20 tisuća primjeraka i bit će dostupan u ambulantama opće medicine i bolničkim odjelima.

U 16 poglavlja na pristupačan način opisani su najčešći problemi dijabetičara koji uključuju prehranu, tjelesnu aktivnost, liječenje, komplikacije, upute o higijeni itd.

Šećerna bolest jedna je od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti od koje u Hrvatskoj, kako se procjenjuje, boluje više od 170 tisuća osoba u dobi od 18 do 65 godina, a na osmom je mjestu na ljestvici vodećih uzroka smrti, istaknuo je direktor HZJZ-a Marijan Erceg.

U svijetu danas od šećerne bolesti boluje 190 milijuna ljudi, a u razvijenim zemljama došlo je do pandemije tzv. tipa dva šećerne bolesti, na čiju pojavu osim genetske predispozicije utječu rizični čimbenici kao što su prekomjerna težina, povišeni krvni tlak, masnoće ili pušenje.

Stručnjaci procjenjuju kako će do 2025. godine u svijetu biti 330 milijuna oboljelih.

Voditeljica odjela za kronične nezarazne bolesti HZJZ-a Vlasta Hrabak Žerjavić ističe da je u Hrvatskoj šećernom bolešću zahvaćeno šest posto populacije između 18 i 65 godina, a godišnje se otkrije 42 posto novooboljelih.

Najčešći rizik šećerne bolesti je prekomjerna tjelesna težina, budući da 30 posto muškaraca i 15 posto žena ima indeks tjelesne mase iznad 30.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙