FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U MINISTARSTVU ZDRAVSTVA OBILJEŽEN EUROPSKI DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U povodu Europskog dana darivanja ipresađivanja organa 18. rujna u Ministarstvu zdravstva danas sudodijeljena priznanja najuspješnijim bolničkim koordinatorima programatransplantacije koji su proteklih godina otkrivali potencijalnedarivatelje organa i tako pridonosili spašavanju života.
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U povodu Europskog dana darivanja i presađivanja organa 18. rujna u Ministarstvu zdravstva danas su dodijeljena priznanja najuspješnijim bolničkim koordinatorima programa transplantacije koji su proteklih godina otkrivali potencijalne darivatelje organa i tako pridonosili spašavanju života.

"Darivanje organa plamenit je čin pojedinca i njegove obitelji jer se neminovnim gašenjem jednog života spašava drugi", naglasio je ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Kazao je kako Hrvatska posljednjih godina bilježi porast broja transplantacija organa te se približila zemljama Europske unije.

Za razliku od 2000., kada su obavljene 33 tranplantacije, lani je presađeno 116 organa, a samo u prvih šest mjeseci ove godine 113.

U Hrvatskoj na presađivanje organa (bubrega, jetre, gušterače, srca) čeka oko 1000 ljudi, no svega njih stotinjak dobije šansu za novi život.

Hebrang je rekao kako je u pripremi novi zakon koji će područje presađivanja organa podići na još višu razinu kada je riječ o edukaciji zdravstvenih djelatnika i kvaliteti transplantacijskih centara.

Najavio je kako će se iduće godine u nadogradnju Centra za transplantacije u Kliničkoj bolnici Merkur uložiti 6 milijuna eura, a u dogradnju i adaptaciju Centra za transplantaciju pluća u Kliničkoj bolnici Jordanovac 100 milijuna kuna.

Inače, najveći broj dojava o potencijalnim donorima organa, koji u bolnicama obavljaju liječnici anesteziolozi, imala je KB Dubrava. Od 1999. do danas najviše donatora imale su bolnice u Rijeci (36), Splitu (25), zagrebačkoj KB Dubrava (15), Osijeku (16) i Puli (15).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙