FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: USPJEH RADIKALA NE MORA NEGATIVNO UTJECATI NA POLOŽAJ VOJVOĐANSKIH HRVATA

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska javnost je s priličnompozornošću pratila lokalne izbore u Srbiji a posebno su je zanimalirezultati izbora u Vojvodini, bilježi BBC.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska javnost je s priličnom pozornošću pratila lokalne izbore u Srbiji a posebno su je zanimali rezultati izbora u Vojvodini, bilježi BBC.

Hrvatski mediji pratili su zbivanja ponajprije u kontekstu sve učestalijih međuetničkih incidenata, napominje postaja, prenoseći objašnjenje Josipa Ivanovića, člana vodstva Hrvatskog nacionalnog vijeća SCG-a zašto su radikali na nedjeljnim izborima u Vojvodini osvojili najviše glasova upravo zahvaljujući takvoj atmosferi.

"Vi ste informirani o incidentima koji su se događali od kraja prošle godine ili, bolje rečeno, od rezultata izbora, održanih u Srbiji u prosincu prošle godine. Nažalost, oni su imali negativan odjek u većinskom pučanstvu i - čini nam se, kao i nekim analitičarima - doveli do radikalizacije situacije", tumači Ivanović, koji trenutno boravi u Zagrebu na skupu predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica i devet europskih zemalja.

Petar Kontić, jedan od čelnika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, smatra pak da relativni uspjeh radikala na netom održanim izborima ne bi trebao negativno utjecati na položaj Hrvata u Vojvodini, prenosi BBC.

"Imamo obećanje od njihovih čelnika da će se prava, ne samo hrvatske manjine, već i svih ostalih manjina, potpuno ispoštovati i da će zakon o pravima nacionalnih manjina zaživjeti, bez obzira na to imali oni većinu ili bili u oporbi", ističe Kontić za BBC.

U hrvatskim krugovima procjenjuje se da unatoč relativnom uspjehu radikali neće moći ustrojiti lokalnu vlast u vojvođanskoj skupštini, u kojoj će, kako sada stvari stoje, i hrvatska manjina nakon ovih izbora imati barem jednog svog predstavnika, navodi BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙