FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVOREN MUZEJ AMERIČKIH INDIJANACA

WASHINGTON, 21. rujna 2004. (Hina/AP) - Novi Nacionalni muzej američkihIndijanaca, podignut u samome središtu Washingtona, u utorak jesvečanom slikovitom indijanskom povorkom otvoren javnosti kao simbolboljeg razumijevanja i pomirenja američkih domorodaca i doseljenika.
WASHINGTON, 21. rujna 2004. (Hina/AP) - Novi Nacionalni muzej američkih Indijanaca, podignut u samome središtu Washingtona, u utorak je svečanom slikovitom indijanskom povorkom otvoren javnosti kao simbol boljeg razumijevanja i pomirenja američkih domorodaca i doseljenika.

Skupina petorice Apača iz White Rivera u Arizoni svojom je egzotičnom pojavom privukla brojne gledatelje. Četvorica su na prsima imala crne i bijele simbole, a peti je bio obojan u bijelo s crnim simbolima. Oko ruku i pojasa bili su ukrašeni borovim iglicama. Lica su prekrili maskama, a na glavi su nosili drvene urese više od pola metra. Dok su plesali, metalne kugle pričvršćene za mokasine pratile su ritam indijanskih bubnjeva.

U blizini su plesali Azteci iz San Franciska, glava ukrašenih perjanicama visokima dva metra.

Muzej je osnovan odlukom Kongresa 1989., a projekt je krenuo ranih devedesetih stotinama razgovora s Indijancima zapadne hemisfere koji su davali mišljenje o tome kako predstaviti njihove kulture i običaje.

Prema insituciji Smithsonian's, novi muzej Indijanaca kulturni je događaj bez presedana za autohtono stanovništvo Sjeverne, Srednje i Južne Amerike.

Muzejske zbirke pokrivaju sve velike kulture Amerika i predstavljaju sva plemena Sjedinjenih Država, većinu plemena iz Kanade, znatan broj kultura Središnje i Južne Amerike te Kariba.

Filmovi, audiovizuelni materijal, arhiv, čine zajedno 90,000 slika koje ilustriraju povijesnu i suvremenu stranu američkih domorodaca.

Za izgradnju peterokatne zgrade muzeja smještene na više od 16.000 četvornih metara južno od Capitola izdvojeno je 199 milijuna dolara. Još 20 milijuna dolara stajale su izložbe i organizacija otvorenja.

Valoviti vanjski omotač zgrade zemljane je boje i izrađen iz vapnenca iz Minnesote što zgradi daje izgled slojevite mase stijenja koje su obradili vjetar i voda.

Uprava muzeja svjesna je da mnogi stanovnici indijanskih zemalja neće nikad imati prilike posjetiti Washington pa će im zbirku predstaviti elektronski. Tako će oko 800.000 predmeta biti skenirano u bazu podataka za potrebe škola, općinskih centara i muzeja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙