FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U WASHINGTONU SE OTVARA NOVI MUZEJ AMERIČKIH INDIJANACA

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Novi Nacionalni muzej američkihIndijanaca, podignut u samome središtu Washingtona, svečano se uutorak otvara javnosti kao simbol boljeg razumijevanja i pomirenjaameričkih domorodaca i doseljenika.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Novi Nacionalni muzej američkih Indijanaca, podignut u samome središtu Washingtona, svečano se u utorak otvara javnosti kao simbol boljeg razumijevanja i pomirenja američkih domorodaca i doseljenika.

Kako je najavljeno na web stranicama institucije Smithsonian's, to je njihov šesnaesti po redu Muzej američkih Indijanaca ali i prvi nacionalni muzej posvećen očuvanju, proučavanju i prikazu života, jezika, kulture, povijesti i likovnih umjetnosti autohtonih Amerikanaca.

Muzej je osnovan odlukom Kongresa 1989., a projekt je krenuo ranih devedesetih prvim stotinama razgovora s Indijancima zapadne hemisfere koji su iznosili svoje poglede o tome kako bi trebalo predstaviti njihove kulture i običaje, odnosno njihovu stranu povijesti.

Prema insituciji Smithsonian's, novi muzej Indijanaca kulturni je događaj bez presedana za autohtono stanovništvo Sjeverne, Srednje i Južne Amerike.

Na otvoranju će biti predstavljene tri izložbe od 7.400 predmeta, što je tek dio ukupne zbirke od 800.000 predmeta koju je prikupio Njujorčanin George Gustav Heye (1874–1957) a koja obuhvaća izloške s područja kulture izvanredne estetske, vjerske te povijesne vrijednosti ali i proizvode svakodnevnog života.

Zbirke pokrivaju sve velike kulture Amerika, predstavljajući doslovce sva plemena Sjedinjenih Država, većinu plemena iz Kanade, znatan broj kultura Središnje i Južne Amerike te Kariba.

Filmovi, audiovizuelni materijal, arhiv, čine zajedno 90,000 slika koje ilustriraju povijesnu i suvremenu stranu američkih domorodaca.

Za izgradnju peterokatne zgrade muzeja smještene na više od 16.000 četvornih metara južno od Capitola izdvojeno je 199 milijuna dolara. Još 20 milijuna dolara stajale su izložbe i organizacija otvorenja.

Valoviti vanjski omotač zgrade zemljane je boje i izrađen iz vapnenca iz Minnesote što zgradi daje izgled slojevite mase stijenja koje su obradili vjetar i voda. Kristalne prizme znalački ugrađene u zgradu reflektirat će svjetlost stvarajući prirodni "light show" koji će se iz dana u dan mijenjati.

Uprava muzeja svjesna je da mnogi stanovnici indijanskih zemalja neće nikad imati prilike posjetiti Washington pa će im zbirku predstaviti elektronski. Tako će oko 800.000 predmeta iz Heyeve zbirke biti skenirano u bazu podataka za potrebe škola, općinskih centara i muzeja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙