FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODVJETNICI ČERMAKA I MARKAČA UVJERENI DA ĆE DOBITI PRAVO NA ŽALBU

DEN HAAG/ZAGREB,20. rujna(Hina) - Odvjetnici generala Ivana Čermaka iMladena Markača u ponedjeljak su Haškome sudu (ICTY) podnijeli zahtjevda im se odobri ulaganje žalbe na odluku kojom je njihovimbranjenicima odbijeno privremeno puštanje na slobodu.
DEN HAAG/ZAGREB,20. rujna(Hina) - Odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u ponedjeljak su Haškome sudu (ICTY) podnijeli zahtjev da im se odobri ulaganje žalbe na odluku kojom je njihovim branjenicima odbijeno privremeno puštanje na slobodu.

"Zatražili smo da nam se odobri ulaganje interlokutorne žalbe na odluku vijeća kojom je odbijen zahtjev za privremeno oslobađanje Markača i Čermaka", rekao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

"Mislimo da ćemo dobiti pravo na ulaganje žalbe, jer je vijeće u ovom slučaju postupilo potpuno suprotno od dosadašnje prakse", rekla je Čermakova odvjetnica Jadranka Sloković.

Branitelji su u obrazloženju zahtjeva ukazali na odstupanja od prakse kod ključnih argumenata za odluku, kao što je opasnost od utjecaja na svjedoke, jamstva vlade, težina optužbi i suradnja.

Kada je riječ o utjecaju na svjedoke i jamstvima hrvatske Vlade, ukazali su na odluku sudskog vijeća u predmetu šestorice Hrvata iz BiH, gdje se utvrđivalo postoji li "konkretna" opasnost za svjedoke, a jamstva RH su prihvaćene u cijelosti, kazali su odvjetnici.

"Sve ono što je kod Hrvata iz BiH, usprkos protivljenju tužiteljstva prihvaćeno, kod nas, koji smo imali pozitivan stav tužiteljstva je odbijeno", rekao je Šeparović.

U zahtjevu su se pozvali i na odluku o puštanju na slobodu generala Rahima Ademija iz 2002. te na više drugih presedana ICTY-a.

Raspravno vijeće je 14. rujna odbilo ponovljeni zahtjev za puštanje iz pritvora dvojice generala. Na tu odluku nije moguće uložiti redovnu već samo interlokutornu žalbu, kao izvanrednu mjeru za interveniranje u postupak, uz odobrenje suda.

Markačevi odvjetnici Šeparović i Goran Mikuličić te Čermakovi branitelji Sloković i Čedo Prodanović danas borave u Den Haagu gdje će posjetiti dvojicu generala u pritvoru ICTY-a.

Na upit o tome što vlada poduzima kako bi pridonijela izmjeni odluke o puštanju iz pritvora dvojice generala, pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić najavio je da bi se sredinom idućeg tjedna ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt trebala u Den Haagu sastati s predsjednikom ICTY-a Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Škare Ožbolt će idućega tjedna u Den Haagu sudjelovati na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU-a i zemalja kandidata, u okviru čega je predviđen i njezin posjet Haškom sudu, kazao je Muljačić.

Odvjetnici su kazali da Vlada značajno pomaže obrani dvojice generala i samim optuženima, ali obzirom da nije stranka u postupku njezin je doprinos najveći kod ubrzavanja sudskih rokova.

Na traženje da komentiraju kritike nekih svojih kolega kako se pogrešnom pokazala odluka branitelja da ne podnose žalbu na prvu negativnu odluku suda i "sve karte stave" na dobijanje suglasnosti tužiteljstva, preko pristanka na intervju, odvjetnici su kazali da te kritike ne stoje.

"Ne mislimo da smo pogriješili. Išli smo na to da dobijemo ono što do sada nitko nije dobio, pozitivno mišljenje tužiteljstva. Mislimo da i dalje vrijedi taj stav tužiteljstva", kazala je Sloković.

Ona je ocijenila da će se tužiteljstvo očitovati i na današnji zahtjev podneskom koji će ići u prilog obrani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙