FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Đakovu mlada misa svećenika, bivšeg ovisnika

ĐAKOVO,18. rujna(Hina) - U đakovačkoj katedrali u nedjelju će, 19.rujna, mladu misu služiti Đakovčanin Ivan Filipović (1968.), prvisvećenik u Hrvatskoj koji je bivši ovisnik o drogi i među prvima usvijetu koji je nakon pakla droge završio teološki studij u Italiji.
ĐAKOVO,18. rujna(Hina) - U đakovačkoj katedrali u nedjelju će, 19. rujna, mladu misu služiti Đakovčanin Ivan Filipović (1968.), prvi svećenik u Hrvatskoj koji je bivši ovisnik o drogi i među prvima u svijetu koji je nakon pakla droge završio teološki studij u Italiji.

Za svećenika je zaređen u srpnju ove godine u kući Zajednice Cenacolo "Casa Madre" u Saluzzu u Italiji, a zaredio ga je biskup msgr. Giuseppe Guerrini.

"S drogom sam počeo u Đakovu u ranoj mladosti, ali pravo drogiranje i put prema paklu počeo je u Njemačkoj, uglavnom u Franfkurtu, ali i drugim njemačkim gradovima u kojima sam godinama živio", priča svećenik Filipović uoči svoje mlade mise.

"Dotaknuo sam dno života, kao ovisnik o heroinu i sam sam preprodavao drogu, krao pa čak bio i u zatvoru. Kad sam ostao sam i uništen, vjerujem da me Božja providnost dovela da Zajednice Cenacola, koju vodi sestra Elvira. Nije jednostavno napustiti put droge, ali ja sam među mnogobrojnim mladićima i djevojkama koji su iskoristili ponuđenu priliku i, hvala Bogu, uspjeli prijeći na drugu stranu života", istaknuo je Ivan Filipović, koji je već deset godina u Zajednici Cenacolo, a kao svećenik služit će u Hrvatskoj.

Zajednica Cenacolo u svijetu ima više od 50 kuća i misija za djecu, s ukupno oko 1300 mladih i djece, a osam kuća nalazi se u Hrvatskoj. To je kršćanska udruga koja prihvaća izgubljene mlade ljude, nezadovoljne, zbunjene, očajne, one koji žele pronaći sebe, te radost i smisao života, priča Ivan Filipović.

Dio rada Zajednice Cenacolo odnosi se na misionarski posao u Južnoj Americi i Meksiku, gdje s djecom rade i bivši ovisnici iz Hrvatske kojih je, na žalost, mnogo.

Na pitanje što znade o stanju u Đakovu u vezi s drogom, budući da je upravo taj grad, uz mnoga ostala mjesta u Osječko-baranjskoj županiji, poznat po problemu droge među mladima, mladomisnik Filipović je rekao kako nema konkretnih podataka, ali da je sigurno rat i poratno vrijeme ubralo "krvav danak ne samo u toj županiji nego u cijeloj Hrvatskoj".

"Velika mi je radost što mladu misu služim upravo u gradu odakle sam i otišao u 'pakao droge'", dodao je.

Govoreći o radu Zajednice Cenacolo u svijetu i u nas, istaknuo je kako "Zajednica vjeruje da jedino u Isusu Kristu čovjek potpuno pronalazi sebe" te da "Zajednica nije lječilište, nego škola života".

U novije vrijeme kako Zajednica sve više raste, osnovana je i "kuća posvećenih", gdje se 26 djevojaka i 12 mladića pripravlja za duhovno zvanje. Osnivanje nove redovničke zajednice i pravila života odobrili su biskup u Saluzzu i Sveta Stolica.

Đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić osobno je ljetos u Saluzzu sudjelovao na svećeničkom ređenju mladomisnika Ivana Filipovića.

Mlada misa Ivana Filipovića je u nedjelju u 10,30 sati u đakovačkoj katedrali, a uz katedralni zbor na misi će pjevati i članovi Zajednice Cenacolo iz bratovštine u Šarengradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙